Tržište kapitala
StoryEditor

Euro ojačao prema dolaru, no Fed bi mogao preokrenuti trend

25. Kolovoz 2013.

Dobri makroekonomski pokazatelji protekloga su tjedna na međunarodnim deviznim tržištima potaknuli jačanje eura prema dolaru, no upitno je hoće li se taj trend nastaviti, s obzirom da bi Fed uskoro mogao smanjiti monetarne poticaje gospodarstvu.

Tečaj eura završio je tjedan na 1,3383 dolara, ojačavši 0,4 posto u odnosu na tjedan ranije. Tijekom tjedna euro je dosegnuo najvišu razinu prema dolaru u zadnjih šest mjeseci, od 1,3453 dolara.

Euro je blago ojačao i prema jenu, za 0,1 posto, na 131,97 jena, a tijekom tjedna dosegnuo je i 132,42 jena, najvišu razinu u zadnjih mjesec dana.

Procjene londonske tvrtke Markit pokazale su da su aktivnosti u privatnom sektoru eurozone porasle u kolovozu više nego što se očekivalo. To je još jedan signal da se situacija u gospodarstvu eurozone poboljšava, nakon što su prošloga tjedna podaci Eurostata pokazali da je i službeno eurozona izašla iz dosad najduže recesije.

Krajem tjedna tečaj eura poduprla je i izjava dužnosnika Europske središnje banke (ECB) Ewalda Nowotnyja da ne vidi razloga za dodatno snižavanje kamata, s obzirom na poboljšane podatke iz eurozone.

Ipak, daljnje snažnije jačanje eura koči percepcija investitora da ECB namjerava zadržati ključne kamatne stope na rekordno niskih 0,5 posto još dulje vrijeme, kako bi nastavio podupirati gospodarstvo.

Zbog toga analitičari očekuju slabljenje eura prema dolaru, s obzirom da će se razlike u kamatnim stopama u eurozoni i SAD-u povećavati kada Fed zaoštri monetarnu politiku.

"ECB je i dalje jako neodređen u pogledu smjernica za predstojeće razdoblje, napominjući tek da će dulje vrijeme zadržati ključne kamate na niskoj razini. Fed je, pak, prilično jasan u pogledu postupnog ukidanja monetarnih poticaja", tumači Antje Praefcke iz Commerzbanka.

Američka središnja banka u srijedu je objavila zapisnik sa srpanjskog sastanka njezinih čelnika koji nije prigušio očekivanja da bi Fed idućeg mjeseca mogao početi smanjivati poticaje za gospodarstvo.

"Fedov zapisnik vjerojatno je tek potaknuo tržišta da još konkretnije očekuju skorašnji početak smanjivanja monetarnih poticaja. To će poduprijeti dolar. Tim više što se u duljem roku može očekivati i povećanje realne kamate u SAD-u", konstatirao je Lee Hardman iz BTMU-a.

U takvim okolnostima tečaj dolara ojačao je prošloga tjedna prema jenu 1,1 posto, na 98,70 jena. U četvrtak je dotaknuo i 98,98 jena, najvišu razinu u zadnja tri tjedna. Od početka godine dolar je tako u plusu prema japanskoj valuti za 13,7 posto.

18. travanj 2024 16:52