Tržište kapitala
StoryEditor

Euro opasno tone

23. Svibanj 2012.

Euro je u srijedu na međunarodnim tržištima potonuo na najnižu razinu prema dolaru u 21 mjesecu pod pritiskom prodaja jer raste zabrinutost ulagača zbog potencijalnog kaotičnog izlaska Grčke iz eurozone, uz sveprisutan skepticizam glede ishoda summita EU-a.

Euro se u takvim okolnostima nakratko spustio na 1,2615 dolara, što je njegova najniža razina od kolovoza 2010. godine. Potom se stabilizirao na 1,2662 dolara, na dnevnom gubitku od 0,2 posto, i iznad najniže ovogodišnje razine od 1,2624 dolara, na koju se spustio u siječnju.Jedinstvena europska valuta u takvim se okolnostima spustila i na najnižu razinu u tri i pol mjeseca prema jenu, te se njome trgovalo po 100,16 jena.

Kriza u eurozoni najviše je koristi donijela valutama u kojima ulagači nalaze utočište u nestabilnim vremenima, poput dolara i jena. Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema košarici važnih međunarodnih valuta, poskočio je nakratko na 81.913 bodova, najvišu razinu u zadnjih 20 mjeseci. Dolar je pak prema jenu oslabio za 0,7 posto, na 79,39 jena, nakon što je japanska središnja banka zadržala postojeću monetarnu politiku.

U fokusu tržišta je summit EU-a u Bruxellesu. Očekuje se da će čelnici EU-a razgovarati o mjerama za poticanje gospodarskog rasta, no sastanak ne bi trebao iznjedriti plan koji bi vratio optimizam među ulagače, s obzirom da se Njemačka i dalje snažno opire uvođenju euroobveznice. Ulagači sumnjaju da će čelnici dogovoriti nove mjere kojima bi umirili bojazni rasplamsane nakon što opći izbori u Grčkoj 6. svibnja nisu rezultirali formiranjem nove vlade, zbog čega se ta zemlja našla na putu stečaja i mogućeg izlaska iz eurozone.

- Silazni trend eura je nepokolebljiv, a mišljenja smo da je prisutno mnogo rizika potencijalno vrlo loših raspleta u eurozoni, poglavito u vezi Grčke. Očekujemo da će do kraja ovoga tromjesečja euro biti na 1,25 dolara, no njegov tečaj na današnjem zatvaranju tržišta bit će od velike važnosti u kratkoročnoj perspektivi. Ako bude na dobitku, svjedočit ćemo blagoj konsolidaciji eura, no bude li se na kraju trgovine našao blizu današnjih niskih razina, možemo očekivati njegovo daljnje slabljenje. U svakom slučaju, svaki oporavak eura rezultirat će novim prodajama", kazao je Ned Rumpeltin, valutni strateg u banci Standard Chartered.Strahove od mogućeg izlaska Grčke iz eurozone dodatno je ojačala današnja izjava bivšeg grčkog premijera Lucasa Papademosa da Grčkoj ne preostaje drugo doli da ustraje u strogim mjerama štednje, jer će u protivnom biti suočena sa štetnim izlaskom iz eurozone. Premda je svoje ocjene kasnije u jednom televizijskom intervjuu pojasnio, to nije pomoglo posrnulom euru.

Pojačani strah da će Grčka biti primorana izaći iz europske monetarne unije okrenuo je ulagače sigurnijoj imovini i valutama. Te bojazni potvrdila je i današnja nezapamćena ponuda 2-godišnjih njemačkih obveznica, uz kuponsku kamatnu stopu od nula posto.

20. travanj 2024 01:26