Tržište kapitala
StoryEditor

Euro prema dolaru ojačao peti tjedan zaredom

15. Prosinac 2013.

Na svjetskim valutnim tržištima tečaj eura prema dolaru porastao je i prošloga tjedna, već petoga zaredom, no nije se uspio probiti iznad razine od 1,38 dolara jer se uskoro očekuje smanjenje poticajnih monetarnih mjera u SAD-u.

Tečaj eura prema američkoj valuti ojačao je prošloga tjedna 0,25 posto, na 1,3740 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je 0,6 posto, na 141,80 jen, a tijekom tjedna dosegnula je i 142,81 jen, novu najvišu razinu od kraja 2008. godine.

I dolar je ojačao prema ‘japancu‘, za 0,3 posto, na 103,20 jena, a tijekom tjedna dosegnuo je i 103,92 jena, najvišu razinu u pet godina.

Uspon eura zahvaljuje se nedavnoj poruci Europske središnje banke da ne kani dodatno povećati likvidnost bankarskog sustava eurozone. Uz to, europske banke otplaćuju kredite dobivene ranije od ECB-a, dok se likvidnost i inače pred kraj godine smanjuje jer banke u to doba nevoljko posuđuju jedne drugima.

Zbog toga su porasle kratkoročne kamatne stope na europskom međubankarskom tržištu novca, što potiče rast cijene europske valute.

"Čini se da euro i dalje dobiva solidnu temeljnu podršku jer i dalje rastu kamatne stope na tržištu novca", kaže Simon Smith, analitičar u tvrtki FxPro.

Tijekom tjedna tečaj eura primaknuo se i razini od 1,38 dolara, no nije se uspio održati iznad nje jer je sve vjerojatnije da će američki Fed poticajne monetarne mjere smanjiti prije nego što se mislilo.

Donedavno se procjenjivalo da će američka središnja banka poticajne monetarne mjere smanjiti u ožujku iduće godine. No, nakon niza naznaka ubrzanja rasta američkog gospodarstva i dogovora u Washingtonu o saveznom proračunu, sve je izglednije da će čelnici središnje banke taj potez povući u siječnju, a možda već idućega tjedna, na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici.

"Ekonomski fundamenti daleko su bolji nego što su bili u svibnju i lipnju kada je Fed počeo govoriti o postupnom smanjenju poticaja. Ako su to smatrali dobrom idejom u svibnju, zasigurno im se sada čini još boljom", kaže Marshall Gittler, valutni strateg u tvrtki IronFX Global.

S duge strane, ECB će vjerojatno kamate još dulje vrijeme zadržati na rekordno niskim razinama, što znači da postoji manje razloga za daljnje jačanje eura.

Pod najvećim je, pak, pritiskom japanska valuta jer se očekuje da će tamošnja središnja banka iduće godine dodatno olabaviti ionako labavu monetarnu politiku.

Upravo zbog tako labave politike Bank of Japan, od početka godine dolar je prema jenu ojačao za 19, a euro za 24 posto.

09. svibanj 2024 19:31