Tržište kapitala
StoryEditor

Europske burze strahuju od produbljivanja dužničke krize

31. Svibanj 2012.

Na europskim su se burzama cijene dionica jutros blago oporavile, nakon jučerašnjeg oštrog pada, no strahovanja od produbljivanja dužničke krize u Španjolskoj drže ulagače na oprezu.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,4 posto, na 979 bodova, nakon što je jučer potonuo 1,5 posto. Frankfurtski DAX, pariški CAC i londonski FTSE indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,5 i 0,7 posto. U fokusu je već danima Španjolska jer se ulagači plaše da će joj rast cijene zaduživanja onemogućiti spašavanje banaka proračunskim sredstvima i natjerati je na traženje međunarodne pomoći.

Zbog toga analitičari očekuju nestabilno trgovanje. A pozornost danas privlači i Irska, gdje će se održati referendum o novom europskom Fiskalnom paktu. Ankete pokazuju da većina Iraca podržava taj sporazum članica Europske unije o većoj proračunskoj disciplini. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros pao 1,1 posto, na 8.542 boda, najnižu razinu u četiri i pol mjeseca. U cijelom svibnju taj je indeks potonuo 10,3 posto, što je njegov najveći mjesečni pad od svibnja 2010. godine.

19. travanj 2024 05:53