Tržište kapitala
StoryEditor

Fed bi idućega tjedna mogao smanjiti poticajne mjere

15. Rujan 2013.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna znatno porasle, drugi tjedan zaredom, jer je ulagače ohrabrilo popuštanje napetosti u vezi Sirije, no trgovalo se oprezno jer bi Fed idućega tjedna mogao smanjiti poticajne mjere.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones skočio 3 posto, na 15.376 bodova, što je njegov najveći tjedni dobitak od siječnja, dok je S&P 500 porastao 2 posto, na 1.687 bodova, a Nasdaq indeks 1,7 posto, na 3.722 boda.

Ulagače je najviše ohrabrila mogućnost odustajanja SAD-a od vojnog napada na Siriju, nakon prijedloga Rusije da se sirijsko kemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu.

Predsjednik SAD-a Barack Obama zatražio je od vođa Kongresa da odgode glasanje o njegovu prijedlogu vojnog napada na Siriju, dok traju pregovori o mogućem mirnom rješenju sirijske krize.

„Nekoliko je vijesti koje su umirile ulagače. Novi prijedlog otvara mogućnost da SAD odustane od vojnog napada. Ulagači nisu bili zabrinuti samo zbog Sirije, nego zbog mogućeg širenja sukoba na Bliskom istoku. Kako je najgori scenarij sve manje izgledan, ulagači su manje zabrinuti, pa se vraćaju na tržište“, kaže Paul Zemsky, direktor u fondu ING Investment Management.

Poticajno su na tržišta utjecali i podaci iz Kine o snažnijem nego što se očekivalo rastu izvoza i industrijske proizvodnje, što ukazuje na stabilizaciju drugog po veličini svjetskog gospodarstva, nakon duljeg razdoblja usporavanja rasta.

Zahvaljujući svemu tome, S&P 500 indeks porastao je od početka rujna više od 3 posto, nadoknadivši sav gubitak iz kolovoza.

No, trgovalo se oprezno, na što ukazuje mršav obujam trgovanja, jer se idućega tjedna održava sjednica čelnika Feda.

Premda se rast američkog gospodarstva ponešto usporio u trećem tromjesečju, očekuje se da će Fed smanjiti poticajne programe otkupa državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedne 85 milijardi dolara mjesečno, za 10 milijardi.

Ti programi tzv. kvantitativnog popuštanja monetarne politike godinama su podržavali rast cijena dionica, pa se ulagači plaše da bi njihovim smanjenjem tržište izgubilo veliku podršku.

„Idućega tjedna zasjedaju čelnici Feda, pa će njihov zaključak biti glavna vijest. Još je važnije kako će tržište protumačiti što je Fed učinio ili nije“, kaže Vernon Meyer, direktor u fondu Hartford Funds.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,5 posto, na 6.583 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,8 posto, na 8.509 bodova, a pariški CAC 1,6 posto, na 4.114 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 3,9 posto, na 14.404 boda.

25. travanj 2024 12:01