Tržište kapitala
StoryEditor

Funta i dionice u porastu nakon škotskog referendumskog ‘ne‘

19. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Nakon što je Škotska odbacila samostalnost, funta je povratila snagu, a dionice u Britaniji rastu, što je izraz olakšanja zbog činjenice da neće doći do burnih odcjepljenja i perioda nesigurnosti.

Britanska valuta narasla je oko 0,4 posto – 1,6456 dolara jutros u 7 sati i 22 minute, nakon čega je dosegla 1,6525 dolara, najveći iznos u posljednja dva tjedna.

Dionice diljem Europe ukazuju na rast, potpomognute rezultatima referenduma. U Londonu je zabilježen rast od 0,7 posto. U Tokiju je Nikkei indeks porastao za 1,6 posto, a u Hong Kongu je Hang Seng indeks u rastu od 0,9 posto.

Kraljevska banka Škotske, koja je prošlog tjedna najavila preseljenje u Englesku ukoliko Škotska izglasa neovisnost, izjavila je da odustaje od tog plana. Dionice banke rano jutros su narasle za više od četiri posto.

R.B.S. i druge banke koje bilježe velika poslovanja u Škotskoj, uključujući Lloyds Banking Group, izjavile su kako će se u slučaju referendumskog ‘da‘ okrenuti Londonu.

- Taj plan više nije potreban. Uzevši u obzir rezultate referenduma, poslovanje će se odvijati kao i inače. – izjavio je R.B.S.

Rezultati referenduma, objavljeni jutros u ranim jutarnjim satima, pokazali su da je 55 posto glasača protiv neovisnosti, a 45 posto za. U danima koji su prethodili referendumu, funta je rasla u odnosu na dolar, budući da se raspršio optimizam vezan uz odcjepljenje koji je bio puno snažniji ranije u rujnu.

Nakon što je 7. rujna jedna anketa pokazala da su veće šanse na strani neovisnosti, funta je oštro pala. Rapidna prodaja koja je uslijedila bila je rezultat straha od političkog raspada i nesigurnosti vezane uz škotski odabir valute ukoliko dođe do osamostaljenja, kao i pitanja što bi to odcjepljenje značilo u kontekstu Europske unije.

Međutim, nakon što su ankete ovoga tjedna polako stale na stranu opstanka Ujedinjenog Kraljevstva u današnjoj formaciji, funta je počela rasti u odnosu na dolar. Četvrtak je na burzi završio pozitivno.

Jutros su mnogi ekonomisti ukazali na to da je bi predah mogao biti kratkotrajan. Rezultati referenduma razotkrili su brojne probleme – upitnu ulogu Škotske u Britaniji te podjele među konzervativcima nakon što su premijer Cameron i George Osborne Škotskoj obećali dodatnu moć ukoliko izglasa ‘ne‘.

- Ovaj je referendum zauvijek promijenio Ujedinjeno Kraljevstvo. Većina Škota glasovala je za ostanak, ali ne pod istim uvjetima kao prije. Opasnost od odcjepljenja Škotske je prošla, ali ne zauvijek. – izjavio je Rob Wood, ekonomist londonske Berenberg banke.

Škotski premijer Alex Salmond izjavio je kako želi da neovisna Škotska bude u valutnoj uniji s Ujedinjenim Kraljevstvom, ali su lideri triju vodećih britanskih političkih stranki odbili takav prijedlog zajedno s guvernerom Engleske Banke.

Westminsterski političari i brojni drugi su tvrdili kako bi škotska neovisnost izazvala velike probleme, kako za Škotsku, tako i za britansku ekonomiju.

Međutim, Frank McKirgan, koji je 25 godina radio kao investicijski bankar, izjavio je kako se kampanja protiv škotske neovisnosti previše usmjerila na period tranzicije, a premalo na dugoročne prilike za Škotsku. – Pet godina nakon neovisnosti, više će ljudi biti zaposleno u financijskim uslugama u Škotskoj nego danas. – izjavio je prije nego su rezultati referenduma objavljeni.

15. travanj 2024 22:10