Tržište kapitala
StoryEditor

Gotovo je s poticajnim mjerama?

04. Siječanj 2014.

Na Wall Streetu su u petak, nakon vrlo nestabilnog trgovanja, burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, dok ulagači pokušavaju dokučiti kojim će ritmom američka središnja banka smanjivati poticajne monetarne mjere.

Dow Jones ojačao je 28 bodova, ili 0,17 posto, na 16.469 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,03 posto, na 1.831 bod, a Nasdaq indeks 0,27 posto, na 4.131 bod.

Nakon znatnog pada u četvrtak, na početku jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica porasle, no dobici su ubrzo splasnuli jer je ulagače zabrinuo Charles Plosser, predsjednik podružnice Feda u Philadelphiji, kazavši kako je središnja banka pred velikim izazovima, s obzirom da je počela smanjivati poticajne mjere, te da je ubuduće moguć rapidan rast inflacije.

 - Plosser poručuje da smanjenje Fedovih bilanci neće biti lagan niti jednostavan proces, što bi mogla biti najava da će središnja banka nastojati ukinuti poticajne monetarne mjere prije nego što se očekivalo - kaže Mark Luschini, strateg u tvrtki Janney Montgomery Scott.

Fed je krajem prošle godine najavio smanjenje programa kupnje državnih i hipotekarnih obveznica od siječnja za 10 milijardi dolara, na 75 milijardi mjesečno, što znači da će smanjiti priljev svježeg novca na financijska tržišta, kojim je poticao gospodarstvo, a time i rast cijena dionica.

Ponajviše zahvaljujući Fedovim poticajnim mjerama, lani je S&P 500 indeks skočio 29,6 posto, što je njegov najveći godišnji rast još od 1997.

Kako se očekuje da će Fed ove godine nastaviti postupno smanjivati poticaje, jer bi se rast američkog gospodarstva trebao ubrzati, ulagači se plaše da će tržište izgubiti veliku podršku.

Ipak, nakon Plosserovog komentara predsjednik Feda Ben Bernanke, koji krajem siječnja odlazi s te dužnosti, kazao je da je središnja banka i dalje predana poticajnim mjerama, premda je nedavno najavila njihovo smanjenje.

To je malo umirilo ulagače, pa su cijene dionica do kraja trgovanja vratile gubitke izazvane Plosserovim komentarom.

Znatne oscilacije cijena dionica analitičari objašnjavaju i mršavim obujmom trgovanja, s obzirom da su mnogi ulagači i dalje na godišnjem odmoru, a neke je spriječila i snježna oluja na sjeveroistoku SAD-a.

Jučer je na američkim burzama vlasnika zamijenilo samo oko 4,6 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam iznosi više od 6 milijardi.

U cijelom ovom tjednu Dow Jones oslabio je 0,1 posto, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks pali 0,6 posto.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,19 posto, na 6.730 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,37 posto, na 9.435 bodova, a pariški CAC indeks 0,48 posto, na 4.247 bodova.

25. travanj 2024 01:41