Tržište kapitala
StoryEditor

Građevinci pod povećalom zbog najavljenih restrukturiranja

20. Svibanj 2013.

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje skromna likvidnost, uobičajeno za početak tjedna, dok bi u većem fokusu investitora mogle biti dionice građevinskog sektora zbog niza najavljenih predstečajnih nagodbi i restrukturiranja.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks prošloga je tjedna pao 1,22 posto, na 1.898 bodova, što je njegova najniža razina od 31. siječnja, kada je na zatvaranju iznosio 1.887 bodova. Crobex10 oslabio je, pak, 0,18 posto, na 1.074 boda – najnižu razinu od 26. veljače.

Redovni promet iznosio je oko 48,2 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna više nego tjedan dana prije.

-Na domaćem je tržištu prošloga tjedna nastavljen negativni sentiment, unatoč pozitivnim kretanjima na inozemnim burzama. Nastavljena je i skromna likvidnost, pa je tako prosječni dnevni promet dionicama iznosio svega 9 milijuna kuna“, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najveći je promet ostvaren dionicom HT-a, 10,3 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 1,78 posto, na 211,8 kuna.

Znatnije se trgovalo i dionicom Ericssona Nikole Tesle, kojom je ostvareno gotovo 9 milijuna kuna prometa. Cijena joj je potonula 13,84 posto, na 1.319,99 kuna, jer se njome od petka trguje bez prava na isplatu dividende od 170 kuna po dionici.

U većem fokusu investitora bila je i dionica Petrokemije, s prometom od gotovo 3 milijuna kuna, i skokom cijene za 4,3 posto, na 234,99 kuna, uslijed špekulacija o privatizaciji.

Po gubicima se prošloga tjedna izdvojio građevinski sektor - dionice Dalekovoda i Instituta IGH pojeftinile su više od 20 posto. jer obje tvrtke imaju problema u poslovanju.

Dalekovod je pri završetku sklapanja predstečajne nagodbe te je krajem tjedna izvijestio o zaprimanju obvezujuće ponude tvrtke Konsolidator za dokapitalizaciju u iznosu od 150 milijuna kuna.

-Predložena dokapitalizacija išla bi po znatno nižoj cijeni od tržišne cijene dionice, uz isključenje prava prvenstva postojećih dioničara, što ustvari znači razvodnjavanje kapitala postojećih dioničara, pa nije ni čudo da se cijena dionice našla pod pritiskom prodaja- kaže Špoljar.

Institut IGH objavio je, pak, da je predao zahtjev za otvaranje postupka predstečajne nagodbe, nakon što ga je nedavno Porezna uprava blokirala zbog poreznog duga većeg od 9,4 milijuna kuna.

-U većem fokusu investitora danas bi mogle biti građevinske dionice zbog niza najavljenih restrukturiranja i predstečajnih nagodbi. Likvidnost bi mogla biti skromna, a za sada nema nekih materijalnih pozitivnih vijesti- zaključuje Špoljar.

A na svjetskim su burzama cijene dionica porasle i prošloga tjedna, već četvrtoga zaredom, pri čemu su na Wall Streetu Dow Jones i S&P indeks dosegnuli nove rekordne razine.

Dow Jones indeks porastao je 1,6 posto, na 15.354 boda, dok je S&P 500 skočio 2 posto, na 1.666 bodova, a Nasdaq indeks 1,8 posto.

Jutros se na azijskim i europskim burzama nastavilo dobro raspoloženje, pa su cijene dionica dodatno porasle.

-Najvažniji svjetski burzovni indeksi nastavljaju rušiti rekorde, što i ne čudi jer je sezona objave korporativnih rezultata bila prilično dobra, poticajna monetarna politika se nastavlja, a i makroekonomski pokazatelji su bili bolji od očekivanja- zaključuje Špoljar.

24. travanj 2024 10:36