Tržište kapitala
StoryEditor

Hladnoća u Americi izazvala oprez na svjetskim burzama

12. Siječanj 2014.

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno zbog nedovoljno uvjerljivih pokazatelja iz najvećih svjetskih gospodarstava i nagađanja kojim će tempom američki Fed nastaviti smanjivati poticajne monetarne mjere.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,2 posto, na 16.437 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,6 posto, na 1.842 boda, a Nasdaq indeks 1 posto, na 4.174 boda.

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno jer je niz podataka pokazao da najveća svjetska gospodarstva, od SAD-a i Kine do eurozone, rastu, ali ne baš uvjerljivo.

Zbog toga se nestrpljivo očekivalo izvješće o zaposlenosti u SAD-u. U petak objavljeni podaci pokazali su da je u prosincu broj zaposlenih porastao za samo 74.000, znatno manje od očekivanih 196.000 i najmanje od siječnja 2011. godine. Pritom je stopa nezaposlenosti skliznula sa 7 na 6,7 posto, najnižu razinu u više od pet godina.

Premda je, kažu analitičari, slabost zapošljavanja u prosincu vjerojatno posljedica vrlo hladnog vremena, ti podaci mogli bi utjecati na čelnike Feda da pričekaju s odlukom o daljnjem smanjenju poticajnih monetarnih mjera.

U prosincu su čelnici američke središnje banke odlučili smanjiti programe kupnje obveznica za 10 milijardi dolara, na 75 milijardi mjesečno i poručili da će ih tijekom 2014. nastaviti postupno rezati, ovisno o oporavku gospodarstva i tržišta rada.

Svi posljednji podaci ukazivali su na ubrzanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva, pa su se ulagači plašili da će Fed već na sjednici u siječnju dodatno smanjiti poticaje, koji su dugo vremena podržavali rast cijena dionica.

„Činilo se da je gospodarstvo u zamahu, što je izazvalo strahovanja da će Fed ove godine agresivno smanjivati poticaje. No, nakon slabog izvješća o zapošljavanju, ta su strahovanja splasnula“, kaže Alec Young, strateg u tvrtki S&P Capital IQ.

Međutim, to je izvješće izazvalo i sumnje u snagu američkog gospodarstva.

„Ulagači se nadaju da je to samo anomalija, povezana s hladnim vremenom, no ako se doista radi o zaokretu u trendu, bit će to vrlo rizično za bruto domaći proizvod i zarade kompanija“, kaže Young.

A sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija počela je u četvrtak izvješćem Alcoe. Najveći američki proizvođač aluminija izvijestio je o golemom gubitku u posljednjem lanjskom tromjesečju, što je, među ostalim, posljedica pada cijena aluminija. Zbog toga je cijena dionice Alcoe potonula više od 5 posto.

Dosad je samo pet posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo kvartalne rezultate, pri čemu ih je nešto više od polovice nadmašilo očekivanja po pitanju dobiti, a 62,5 posto po pitanju prihoda. Povijesni prosjek pokazuje da obično 63 posto kompanija nadmaši očekivanja po pitanju zarade, a 61 posto po pitanju prihoda.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom kvartalu porasle za 7,7, a prihodi za samo 0,4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

I na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno. Londonski FTSE ojačao je 0,1 posto, na 6.739 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,4 posto, na 9.473 boda, a pariški CAC 0,1 posto, na 4.250 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna potonuo 2,3 posto, na 15.912 bodova, što je njegov najveći tjedni pad od listopada.

24. travanj 2024 08:13