Korona i biznis
12. siječanj 2014.

Hladnoća u Americi izazvala oprez na svjetskim burzama

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno zbog nedovoljno uvjerljivih pokazatelja iz najvećih svjetskih gospodarstava i nagađanja kojim će tempom američki Fed nastaviti smanjivati poticajne monetarne mjere.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,2 posto, na 16.437 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,6 posto, na 1.842 boda, a Nasdaq indeks 1 posto, na 4.174 boda.

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno jer je niz podataka pokazao da najveća svjetska gospodarstva, od SAD-a i Kine do eurozone, rastu, ali ne baš uvjerljivo.

Zbog toga se nestrpljivo očekivalo izvješće o zaposlenosti u SAD-u. U petak objavljeni podaci pokazali su da je u prosincu broj zaposlenih porastao za samo 74.000, znatno manje od očekivanih 196.000 i najmanje od siječnja 2011. godine. Pritom je stopa nezaposlenosti skliznula sa 7 na 6,7 posto, najnižu razinu u više od pet godina.

Premda je, kažu analitičari, slabost zapošljavanja u prosincu vjerojatno posljedica vrlo hladnog vremena, ti podaci mogli bi utjecati na čelnike Feda da pričekaju s odlukom o daljnjem smanjenju poticajnih monetarnih mjera.

U prosincu su čelnici američke središnje banke odlučili smanjiti programe kupnje obveznica za 10 milijardi dolara, na 75 milijardi mjesečno i poručili da će ih tijekom 2014. nastaviti postupno rezati, ovisno o oporavku gospodarstva i tržišta rada.

Svi posljednji podaci ukazivali su na ubrzanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva, pa su se ulagači plašili da će Fed već na sjednici u siječnju dodatno smanjiti poticaje, koji su dugo vremena podržavali rast cijena dionica.

„Činilo se da je gospodarstvo u zamahu, što je izazvalo strahovanja da će Fed ove godine agresivno smanjivati poticaje. No, nakon slabog izvješća o zapošljavanju, ta su strahovanja splasnula“, kaže Alec Young, strateg u tvrtki S&P Capital IQ.

Međutim, to je izvješće izazvalo i sumnje u snagu američkog gospodarstva.

„Ulagači se nadaju da je to samo anomalija, povezana s hladnim vremenom, no ako se doista radi o zaokretu u trendu, bit će to vrlo rizično za bruto domaći proizvod i zarade kompanija“, kaže Young.

A sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija počela je u četvrtak izvješćem Alcoe. Najveći američki proizvođač aluminija izvijestio je o golemom gubitku u posljednjem lanjskom tromjesečju, što je, među ostalim, posljedica pada cijena aluminija. Zbog toga je cijena dionice Alcoe potonula više od 5 posto.

Dosad je samo pet posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo kvartalne rezultate, pri čemu ih je nešto više od polovice nadmašilo očekivanja po pitanju dobiti, a 62,5 posto po pitanju prihoda. Povijesni prosjek pokazuje da obično 63 posto kompanija nadmaši očekivanja po pitanju zarade, a 61 posto po pitanju prihoda.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom kvartalu porasle za 7,7, a prihodi za samo 0,4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

I na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno. Londonski FTSE ojačao je 0,1 posto, na 6.739 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,4 posto, na 9.473 boda, a pariški CAC 0,1 posto, na 4.250 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna potonuo 2,3 posto, na 15.912 bodova, što je njegov najveći tjedni pad od listopada.