Tržište kapitala
StoryEditor

Hoće li brodari i danas pogurati indekse?

20. Rujan 2013.

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje stagnacija Crobexa, dok bi u fokusu investitora, kao i jučer, mogle biti dionice brodarskih kompanija zbog rasta vozarina na svjetskom tržištu.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,50 posto, na 1.829 bodova, a Crobex10 0,36 posto, na 1.030 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 10 milijuna kuna, otprilike isto kao i dan ranije.

Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 2,4 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena ojačala 0,62 posto, na 177,25 kuna.

Dionice brodarskog sektora bile su zvijezde dana zbog daljnjeg rasta BDI indeksa vozarina, koji je jučer ojačao peti dan zaredom, na 1.860 bodova.

Zahvaljujući tome, cijena dionice Atlantske plovidbe porasla je 7,34 posto, na 380 kuna, najvišu razinu od 20. ožujka 2012.

Dionica Tankerske plovidbe poskupjela je 3,33 posto, Jadroplova 3 posto, a Uljanik plovidbe 1,11 posto.

 - Crobexi su jučer ojačali ponajviše zahvaljujući rastu cijena dionica brodarskih dionica. I danas je moguć takav scenarij na domaćem tržištu - kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Kako dodaje, rast cijena brodarskih dionica posljedica je procjena da će jačati potražnja Brazila za uvozom željezne rudače, kao i snažnog rasta cijena vozarina.

 - Samo jučer BDI indeks vozarina porastao je dva posto, a u zadnjih 10-ak dana više do 14 posto, što pozitivno utječe na dionice brodarskih kompanija - navodi Bešević Vlajo.

Pojedini analitičari u Hininoj anketi ističu da bi u fokusu mogle biti dionice koje od ponedjeljka izlaze, odnosno ulaze u sastav Crobexa, u skladu s provedenom revizijom.

Uvjete za ostanak u Crobexu nisu zadovoljile četiri dionice - Luke Ploče, Tiska, Viadukta i Vira - pa će od ponedjeljka biti isključene iz njegova sastava. Uvjete za uključenje u Crobex stekle su, pak, dvije dionice – Tehnike i Uljanik plovidbe.

A na inozemnim burzama ponešto se smirila euforija, koju je izazvala odluka Feda o nastavku provođenja vrlo labave monetarne politike.

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih razina, dosegnutih dan prije, kada je Fed poručio da će labavu monetarnu politiku zadržati sve dok se situacija u gospodarstvu ne poboljša.

Dow Jones oslabio je 0,26 posto, na 15.636 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,18 posto, na 1.722 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,15 posto, na 3.789 bodova.

I na azijskim te europskim burzama jutros se trguje oprezno.

 - Na inozemnim burzama i dalje će fokus investitora biti na monetarnoj politici Feda i njezinim implikacijama na gospodarska kretanja. U Europi, pak, očekuje se objava podatka o povjerenju potrošača - zaključuje Bešević Vlajo.

26. travanj 2024 05:09