Tržište kapitala
StoryEditor

Hoće li dionica Hotela Cavtat nastaviti rast?

17. Rujan 2013.

Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje usporeno trgovanje, kao i jučer, jer nema poticajnih vijesti koje bi znatnije pomaknule Crobexe u jednom ili drugom smjeru, a i na inozemnim se tržištima trguje nervozno dok se čeka odluka američkog Feda.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,14 posto, na 1.825 bodova, a Crobex10 0,35 posto, na 1.031 bod. Redovni promet dionicama iznosio je 6,8 milijuna kuna, što je oko 1,4 milijuna više nego u petak.

Najveći promet, 1,6 milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a, čija je cijena ojačala 0,38 posto, na 174,48 kuna. Slijedi redovna dionica Adrisa, s 1,1 milijun kuna prometa i padom cijene za 1 posto, na 295 kuna.

Iz letargičnog trgovanja, po skoku cijene za gotovo 20 posto, na 300 kuna, istaknula se dionica Hotela Cavtat, uz promet od 102.000 kuna.

U fokusu investitora ta je dionica bila jer je Liburnia Riviera Holdingu odobrena objava ponude za preuzimanje te tvrtke po cijeni od 308,89 kuna po dionici.

 - Domaća burza jučer nije imala snage pratiti inozemna tržišta, koja su mahom bila ponesena pozitivnim vijestima u vezi nasljednika Bena Bernankea na mjestu predsjednika Feda. Obujam trgovanja je ostao nizak, a čak 9 dionica iz sastava Crobexa nije imalo ili je imalo vrlo malu promjenu cijene u odnosu na petak - kaže Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, nakon što je bivši ministar financija SAD-a Lawrence Summers povukao svoju kandidaturu za predsjednika Feda.

Dow Jones ojačao je 0,77, a S&P 500 indeks 0,57 posto. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,12 posto.

Summers, kojega smatraju nesklonim labavoj monetarnoj politici, povukao se iz utrke za predsjednika američke središnje banke. Ulagači bi na čelu Feda radije vidjeli Janet Yellen, koja bi, kako se vjeruje, nastavila voditi labavu monetarnu politiku, slično Benu Bernankeu, kojemu mandat na čelu središnje banke istječe u siječnju iduće godine.

Na azijskim i europskim burzama jutros se trguje oprezno jer ulagači ne žele znatnije mijenjati pozicije uoči početka dvodnevne sjednice američkog Feda.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će Fed smanjiti programe kupnje obveznica, vrijedne 85 milijardi dolara mjesečno, za 10 milijardi.

 - Trgovanje bi moglo biti nervozno na financijskim tržištima, sve dok ne bude poznata odluka Fedova Vijeća za operacije na otvorenom tržištu o programu otkupa obveznica - ocjenjuje Harambašić Nereau.

Na domaćem tržištu, pak, očekuje suzdržano trgovanje, jer nema vijesti koje bi znatnije pokrenule tržište u jednom ili drugom smjeru.

23. travanj 2024 13:47