Tržište kapitala
StoryEditor

Hoće li dionica Ingre nastaviti rasti?

03. Rujan 2013.

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje, nakon tri dana neprestanog rasta Crobex indeksa, a zasad nema vijesti koje bi mogle znatnije potaknuti tržište.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,23 posto, na 1.845 bodova, a Crobex10 0,18 posto, na 1.040 bodova. Oba indeksa ojačala su tri dana zaredom.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 14 milijuna kuna, što je otprilike 1,5 milijuna više nego prethodnog trgovinskog dana.

Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 3,62 milijuna kuna, a cijena joj je pala 1,62 posto, na 180,5 kuna.

Slijedi dionica Ingre, s 2,1 milijun kuna prometa i skokom cijene za 8 posto, na 221,5 kuna. Milijunski promet još je ostvaren dionicom Atlantic grupe, pri čemu joj je cijena stagnirala na 685 kuna.

-Na domaćem tržištu danas očekujem pozitivno raspoloženje, ali bez većih cjenovnih skokova. Slično bi moglo biti i na inozemnim burzama, dok investitori očekuju objavu ISM indeksa industrijskih aktivnosti u SAD-u- kaže Nada Harambašić Nereau, financijska analitičara u Raiffeisenbank Austria (RBA).

Na domaćem tržištu, pak, zasad nema važnijih poslovnih vijesti, koje bi potaknule življu aktivnost investitora, kaže Harambašić Nereau.

Od makroekonomskih objava, Državni zavod za statistiku objavit će danas podatak o industrijskoj proizvodnji u srpnju.

RBA analitičari procjenjuju da će u srpnju industrijska proizvodnja pasti 2 posto na godišnjoj razini.

Premda nedostaje poticaj s Wall Streeta, gdje se jučer nije radilo zbog praznika, jutros su cijene dionica na azijskim burzama porasle četvrti dan zaredom, jer su ulagače ohrabrili podaci o jačanju gospodarstava eurozone i Kine.

Na europskim se burzama, pak, jutros trguje oprezno, jer su ulagači suzdržani nakon nekoliko dana rasta cijena dionica.

25. travanj 2024 13:58