Tržište kapitala
StoryEditor

Hoće li dionica Leda nastaviti rasti?

10. Siječanj 2014.

Na Zagrebačkoj bi burzi i danas Crobex indeksi mogli blago porasti, uz oprezno trgovanje, što je uobičajeno za kraj tjedna, posebice jer zasad nema novih vijesti koje bi mogle potaknuti ulagače.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 4 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 3 porast. Crobex indeks porastao je jučer 0,67 posto, na 1.812 bodova, a Crobex10 0,52 posto, na 1.006 bodova. Oba indeksa dosegnula su najviše razine od početka listopada.

Redovni promet dionicama iznosio je 10,5 milijuna kuna, što je otprilike pola milijuna manje nego dan prije. No, jučer je blok transakcijama ostvareno još 11,8 milijuna kuna. Rastu indeksa najviše je pridonijela dionica Leda, čija je cijena ojačala 2,59 posto, na 8.530 kuna, uz promet od 1,06 milijuna kuna.

U redovnom trgovanju, najlikvidnija je bila dionica AD Plastika, s prometom od 2,6 milijuna kuna i blagim padom cijene, za 0,23 posto, na 127,51 kunu. Uz to, u blok transakciji njome je ostvareno 2,58 milijuna kuna, po cijeni od 129 kuna.

U fokusu investitora bila je i povlaštena dionica Adrisa. U redovnom trgovanju njome je ostvareno 1,7 milijuna kuna, a cijena joj je stagnirala na 278 kuna. U blok transakciji, pak, tom je dionicom ostvareno još 9,23 milijuna kuna, po istoj cijeni.

 - Očekujem danas nastavak pozitivnog kretanja na domaćem tržištu, no bez većih tržišnih oscilacija. U fokusu investitora mogli bi biti američki podaci o zaposlenosti u prosincu, o kojima ovisi hoće li Fed poduzeti novo zaoštravanje monetarne politike - kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Na inozemnim burzama već se neko vrijeme oprezno trguje uoči objave tog izvješća.

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, drugi dan zaredom. Tako je Dow Jones oslabio 0,11, a Nasdaq indeks 0,23 posto. S&P 500 ojačao je, pak, 0,03 posto.

I na azijskim se burzama zbog toga jutros trguje oprezno.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je broj zaposlenih u prosincu u SAD-u porastao za 196.000, nešto manje od 203.000 mjesec dana prije.

Nastavak oporavka američkog tržišta rada mogao bi navesti čelnike Feda da već na sjednici u siječnju dodatno smanje programe kupnje obveznica, koje su nedavno srezali za 10 milijardi dolara, na 75 milijardi mjesečno.

Ti poticajni monetarni programi bili su glavni pokretači lanjskog skoka S&P 500 indeksa za gotovo 30 posto, pa se ulagači plaše da bi tržište sa smanjenjem priljeva svježeg, jeftinog novca izgubilo veliku podršku.

 - S obzirom na moguće posljedice Fedova zaoštravanja monetarne politike na financijskim tržištima, danas bi i na domaćem tržištu investitori mogli biti suzdržaniji - zaključuje Bešević Vlajo.

25. travanj 2024 13:53