Tržište kapitala
StoryEditor

Hoće li financijska izviješća kompanija podignuti Crobex?

12. Veljača 2014.

Na Zagrebačkoj burzi i danas će u fokusu investitora biti financijska izvješća kompanija za prošlu godinu, no Crobexi bi i dalje mogli stagnirati, bez snage za znatniji uspon.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, i danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,08 posto, na 1.806 bodova, a Crobex10 za 0,18 posto, na 1.004 boda.

Redovni promet iznosio je 22,5 milijuna kuna, što je otprilike 13 milijuna više nego dan ranije i rezultat je pozicioniranja investitora pred objavu financijskih izvješća domaćih kompanija.

„Jučerašnje trgovanje bilo je pod utjecajem pozicioniranja investitora pred objavu financijskih izvješća kompanija. No, milijunski promet ostvaren je tek dionicama HT-a, Podravke, Leda i Petrokemije“, ističe Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

Najveći promet, 12,5 milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a, a cijena joj je ojačala 0,84 posto, na 171,83 kune.

Znatan promet, 2,15 milijuna kuna, ostvaren je i dionicom Leda, čija je cijena ojačala 0,23 posto, na 8.770 kuna.

U fokusu investitora bila je jučer i dionica Podravke, Cijena joj je porasla 0,81 posto, na 275,2 kune, uz 2 milijuna kuna prometa.

Ta kompanija jučer je izvijestila da je lani ostvarila neto dobit na razini grupe bez jednokratnih stavki od 200 milijuna kuna, što je rast od 78 posto u odnosu na 2012.

Na novinarski upit li Podravka zainteresirana za kupnju Leda, na jučerašnjoj konferenciji predsjednik Nadzornog odbora Dubravko Štimac izjavio je da je NO ovlastio i dao nalog Podravki da gleda potencijalne šanse i mogućnosti za preuzimanje kompanija u Hrvatskoj i regiji. O konkretnom slučaju nije želio dati odgovor.

„Podravka je jučer objavila iznenađujuće dobre rezultate. I danas bi ta dionica mogla biti u fokusu investitora“, smatra Rinkovec.

Najveća je gubitnica, pak, bila dionica Petrokemije, s padom cijene za više od 7 posto, na 130 kuna, uz 1,17 milijuna kuna prometa.

„Crobex bi i dalje mogli stagnirati oko 1.800 bodova. Mislim da će se nastaviti takvo ‘besciljno trgovanje‘, u kojem se indeks kreće oko te psihološke razine, i tek kratkotrajno reagira na špekulacije ili poslovne vijesti, bez snage za znatniji uspon“, kaže Rinkovec.

Na inozemnim burzama, pak, vlada dobro raspoloženje. U utorak su na Wall Streetu cijene dionica snažno porasle jer je Zastupnički dom Kongresa podržao povećanje državnog zaduživanja i jer je predsjednica Feda Janet Yellen poručila da planovi središnje banke o smanjenju poticaja ostaju nepromijenjeni.

Dow Jones ojačao je 1,22 posto, dok je S&P 500 porastao 1,11, a Nasdaq indeks 1,03 posto.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, četvrti dan zaredom, među ostalim zahvaljujući i dobrim vanjskotrgovinskim podacima iz Kine.

Kineski izvoz u siječnju je skočio 10,6 posto na godišnjoj razini, dok je uvoz porastao 10 posto, što je znatno bolje od očekivanja.

„Optimističnim izjavama o gospodarskoj situaciji u SAD-u i nastavku dosadašnjeg smjera monetarne politike, predsjednica Feda Janet Yellen oživjela je interes za rizična ulaganja. I jutros objavljeni kineski pokazatelji doprinijeli su dobrom raspoloženju investitora“, zaključuje Rinkovec.

28. travanj 2024 01:40