Tržište kapitala
StoryEditor

Hoće li Moody‘s Španjolskoj dati ‘bezvrijedan‘ status?

02. Listopad 2012.

Nakon jučerašnjeg snažnog skoka, na europskim je burzama današnje trgovanje počelo padom cijena dionica zbog nesigurnosti po pitanju hoće li Španjolska zatražiti međunarodnu pomoć kako bi savladala svoje dužničke probleme.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,6 posto, na 1.098 bodova, nakon što je jučer skočio 1,4 posto. Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,5 i 0,8 posto.Prema pisanju Reutersa, Španjolska bi mogla već idućega vikenda zatražiti međunarodni paket pomoći, ali joj Njemačka signalizira da bi trebala pričekati još neko vrijeme.

Ako ne zatraži pomoći, Europska središnja banka neće moći kupovati španjolske obveznice na tržištu i tako joj smanjiti cijenu zaduživanja.

- Ulagače brine pitanje hoće li ili ne Španjolska zatražiti pomoć i kako bi to utjecalo na njezin kreditni rejting, kaže David Thebault, direktor u tvrtki Global Equities.

Ulagači se plaše i da bi agencija Moody‘s mogla smanjiti rejting Španjolske na ‘bezvrijedan‘ status. Među najvećim su gubitnicama jutros dionice banaka. Cijena Credit Agricolea pala je 2,6, a UniCredita 1,3 posto. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,1 posto, na 8.786 bodova, najnižu razinu u tri tjedna.

19. travanj 2024 22:27