Tržište kapitala
StoryEditor

Hoće li optimizam stići i do naše male burze?

24. Travanj 2013.

Optimizam na inozemnim burzama, potaknut dobrim poslovnim rezultatima američkih kompanija i špekulacijama o nastavku poticajne monetarne politike u svijetu, danas bi na Zagrebačkoj burzi mogao ohrabriti ulagače, koji su već neko vrijeme na oprezu uoči sezone objave poslovnih rezultata domaćih kompanija.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 4 očekuje danas porast Crobexa, a 4 stagnaciju.

Crobex indeks jučer je oslabio 0,39 posto, na 1.950 kuna, a Crobex10 0,44 posto, na 1.092 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 7,4 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna manje nego dan prije. Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 1,15 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 0,23 posto, na 214,5 kuna.

Većina sektorskih indeksa dan je završila u crvenom, pri čemu je najviše oslabio CROBEXindustrija, 1,25 posto. Jedino je ojačao CROBEXnutris, za 0,36 posto, na krilima rasta cijene dionice Kaštelanskih staklenika za 8,33 posto.

- Dobri poslovni rezultati i špekulacije da bi središnje banke u svijetu mogle ponovno sniziti kamate kako bi potaknule gospodarski rast ekspanzivnim monetarnim politikama, potaknuli su snažan rast cijena dionica na inozemnim burzama - kaže Mirko Matić, broker u Centar banci.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer zabilježile najveći dnevni skok u sedam mjeseci jer se ulagači nadaju smanjenju ključne kamatne stope Europske središnje banke, nakon što je obavljeno da je u travnju u Njemačkoj, najvećem gospodarstvu eurozone, industrijska aktivnost pala po prvi puta u pet mjeseci.

I na Wall Streetu su cijene dionica snažno porasle jer su ulagače ohrabrili dobri poslovni rezultati američkih kompanija i podatak o rastu prodaje novih kuća u SAD-u. Dow Jones indeks ojačao je 1,05 posto, dok je S&P 500 porastao 1,04, a Nasdaq indeks 1,11 posto.

Danas su i na azijskim burzama cijene dionica snažno porasle, prateći jučerašnji skok burzovnih indeksa u svijetu. Međutim, na domaćem tržištu još vlada letargija, prometi su jako niski, a investitori jako oprezni pred objavu poslovnih rezultata domaćih kompanija, dodaje Matić.

- Teško je procijeniti hoće li se dobro raspoloženje izvana preliti danas i na domaće tržište, no ne bi bilo nerealno očekivati pozitivnu reakciju tržišta. Naime, snažan optimizam na inozemnim burzama mogao bi smanjiti nesklonost domaćih investitora prema riziku i potaknuti ih na veću aktivnost - smatra Matić.

Od važnijih poslovnih vijesti, Glavna skupština dioničara HT-a održat će se 17. lipnja. Među ostalim, dioničarima će se predložiti donošenje odluke o isplati 20,51 kune dividende po dionici. Također, Uprava i Nadzorni odbor predložit će izmjene i nadopune Statuta HT-a, zbog potrebe pružanja usluga vezanih za energetske djelatnosti, djelatnosti povezane sa e-lisnica, m-lisnica i e-račun uslugama, računovodstvene djelatnosti i djelatnosti ugostiteljstva.

Kako se navodi u pozivu HT-a za skupštinu, dopuna predmeta poslovanja je između ostaloga potrebna kako bi kompanija mogla realizirati dva neovisna pilot projekta koja se bave energijom, jedan vezan za maloprodajnu ponudu električne energije i plina, a drugi, „Projekt Eko (zeleni) operator“, vezan za ugradnju fotovoltažnih solarnih ploča na krovove nekoliko zgrada za mikro-proizvodnju električne energije.

Adris grupa, pak, izvijestila da je sazvala glavnu skupštinu dioničara za 18. lipnja. Na jučerašnjoj sjednici Nadzorni odbor tvrtke usvojio je prijedlog odluke o isplati 7 kuna dividende po dionici. Od važnijih poslovnih događaja, danas je u Splitu najavljeno potpisivanje pisma namjere o suradnji na poslovima održavanja i modernizacije tenka M-84 između Ministarstva obrane i tvrtke Đuro Đaković Holdinga, u sklopu Jadranske izložbe naoružanja i vojne opreme - ASDA 2013.

27. travanj 2024 03:33