Tržište kapitala
StoryEditor

Hoće li Petrokemija nastaviti s rastom?

15. Travanj 2013.

Na početku tjedna na Zagrebačkoj se burzi očekuje skromna likvidnost, koja je obilježila i protekli tjedan, a kako investitori zasad nemaju novih smjernica iz domaćeg poslovnog sektora, Crobexi bi mogli stagnirati.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 1 pad.

Crobex indeks prošloga je tjedna oslabio 0,11 posto, na 1.971 bod, a Crobex10 0,49 posto, na 1.094 boda.

Redovni promet dosegnuo je oko 49 milijuna kuna, što je otprilike 12 milijuna manje nego tjedan dana prije.

-Protekli tjedan obilježila je izuzetno skromna likvidnost, u prosjeku je dnevno dosezala 7,9 milijuna kuna, što je najniža razina u ovoj godini. Izuzev dionicom HT-a, svim ostalim izdanjima slabo se trgovalo- kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 11,2 milijuna kuna, a cijena joj je pala 1,33 posto, na 213,12 kuna.

Slijedi redovna dionica Croatia osiguranja, s prometom od oko 1,8 milijuna kuna, i rastom cijene za 2,17 posto, na 7.300 kuna.

Najveća dobitnica bila je dionica Petrokemija, poskupjevši 9,4 posto.

-Za takav snažan rast cijene dionice Petrokemije najzaslužnija je objava od petka da je kutinska tvrtka potpisala dodatak ugovoru o opskrbi prirodnim plinom s Inom, kojim su retroaktivno, od početka godine, na snazi niže spot cijene plina- dodaje Špoljar.

Najveće gubitnice bile su, pak, dionice Viadukta, s padom cijene za 8,48 posto, i Kaštelanski staklenici, 5 posto.

Na početku ovoga tjedna Špoljar očekuje mirno trgovanje.

-Danas očekujem skromnu likvidnost, karakterističnu za ponedjeljak, a smjer kretanja Crobexa bit će ponajviše pod utjecajem poslovnih vijesti- smatra Špoljar.

A na svjetskim je burzama tjedan počeo slabim vijestima. Rast kineskog gospodarstva usporio je u prvom tromjesečju na 7,7 posto, sa 7,9 posto u posljednjem lanjskom kvartalu.

Kako je Kina najveći svjetski potrošač sirovina, zbog toga su jutros oštro pale njihove cijene, što je, pak, pritisnulo dionice rudarskih kompanija.

Današnji podaci iz Kine, nakon onih u petak o padu prometa u trgovini na malo i raspoloženja potrošača u SAD-u otvorili su pitanje kakva je zapravo situacija u globalnom gospodarstvu.

Zbog toga su jutros oštro pale cijene dionica na azijskim burzama, dok se na europskima trguje oprezno.

-Jutros je objavljen slabiji od očekivanja podatak o kineskom BDP-u, što bi moglo utjecati na početak trgovanja u ovome tjednu- smatra Špoljar.

24. travanj 2024 05:58