Tržište kapitala
StoryEditor

Hoće li se Crobex održati iznad psihološke granice od 1800 bodova?

31. Siječanj 2014.

Kao i proteklih dana, Crobex indeksi Zagrebačke burze i danas bi se mogli kretati u uskom rasponu jer nema poticaja za njihov snažniji rast, no moguća je nešto življa aktivnost zbog kvartalnih poslovnih izvješća kompanija.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,31 posto, na 1.807 bodova, a Crobex10 0,16 posto na 1.003 boda. Od početka tjedna oba indeksa bilježe tek blage dobitke, oko 0,2 posto.

Redovni promet iznosio je jučer 7,2 milijuna kuna, što je otprilike 1,5 milijuna manje nego dan ranije.

Milijunski promet jučer je bio ostvaren jedino dionicom Valamar Adrije, pri čemu joj je cijena porasla 1,16 posto, na 176,55 kuna.

Slijedi dionica HT-a, s prometom iznad pola milijuna kuna, i padom cijene za 0,77 posto, na 169,97 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Končara Elektroindustrije, nakon objave ugovora o isporuci 44 vlaka za HŽ Putnički prijevoz, vrijednog 1,6 milijardi kuna. Cijena joj je porasla 1 posto, na 692 kuna, uz 462.000 kuna prometa.

„Iako je ovaj tjedan na inozemnim burzama bio turbulentan, Crobex se kretao u vrlo uskom rasponu i nakon manjeg pada uspio se vratiti iznad psihološke granice od 1.800 bodova. Danas očekujem stagnaciju Crobexa s pozitivnim predznakom. Življu aktivnost očekujem kada se intenziviraju objave poslovnih rezultata domaćih kompanija“, ističe Marko Oluić,

broker u Podravskoj banci.

Kako dodaje, u fokusu investitora mogle bi se i danas naći dionice Valamar Adria Holdinga, kao i Končara.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica osjetno porasle, nadoknadivši dio gubitaka iz prethodnih dana, što se zahvaljuje podacima o snažnom rastu američkog gospodarstva u zadnjem lanjskom tromjesečju, za 3,2 posto, i boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima Facebooka.

No, na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, unatoč jučerašnjem rastu cijena dionica na Wall Streetu, a obujam je mršav jer se u nizu zemalja ne radi zbog kineske nove godine.

Zemlje u razvoju pokušavaju zaustaviti odljev stranog kapitala, pa su ovoga tjedna središnje banke Indije, Turske i Južne Afrike povećale kamatne stope kako bi smanjile pritisak na njihove valute. No, hoće li te mjere biti dovoljne, ostaje da se vidi.

„Nove smjernice investitorima bi mogli dati makroekonomski pokazatelji. Danas se, naime, očekuje objava podataka o osobnoj potrošnji i primanjima Amerikanaca u prosincu“, zaključuje Oluić.

07. svibanj 2024 17:43