Tržište kapitala
StoryEditor

I na valutnim tržištima vlada oprez

18. Prosinac 2013.

Na većini azijskih burzi jutros se trguje oprezno dok ulagači čekaju odgovor kada će američki Fed početi smanjivati poticajne monetarne mjere, koje su godinama podržavale rast cijena dionica.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1,9 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 0,5 posto.

Burzovni indeksi u Australiji, Šangaju i Singapuru skliznuli su do 0,2 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,2 posto.

Snažan rast cijena dionica u Tokiju zahvaljuje se kupnji fondova koji pred kraj godine uljepšavaju svoje portfelje. Podržan poticajnom fiskalnom i monetarnom politikom Nikkei indeks porastao je od početka godine 49 posto, što je njegov najveći godišnji skok od 1972.

Na ostalim se burzama, pak, trguje oprezno jer ulagači ne žele riskirati uoči odluke američke središnje banke o poticajnim mjerama koje su godinama podržavale rast gospodarstva i cijena dionica.

Jučer je počela dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, a danas navečer očekuje se priopćenje.

Većina analitičara smatra da će Fed programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedne 85 milijardi dolara mjesečno, smanjiti početkom iduće godine.

Međutim, kako gospodarstvo stabilno raste i kako su republikanci i demokrati u Washingtonu postigli dogovor o proračunu, moguće je da Fed već na ovoj sjednici smanji poticaje.

 - Većina očekuje smanjenje poticaja u siječnju. Ako Fed to ipak učini na ovoj sjednici, to bi bilo iznenađenje za 60 posto tržišnih sudionika - pišu analitičari Citigroupa u bilješci klijentima.

I na valutnim tržištima vlada oprez. Od prošloga petka, kada je dosegnuo najvišu razinu u pet godina, 103,92 jena, tečaj dolara polagano klizi. Jutros se kreće oko 102,95 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 103,05 jena.

Cijena eura prema američkoj valuti stabilno se, pak, kreće na jučerašnjim razinama od oko 1,3770 dolara.

Ni u odnosu na japansku valutu tečaj eura nije zabilježio veće promjene. Jutros se kreće oko 141,80 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 141,75 jena.

24. travanj 2024 15:38