Tržište kapitala
StoryEditor

Ili ćete sve uložiti, ili ćete sve povući sa stola

06. Svibanj 2013.

Nakon što su prošloga tjedna S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli najviše razine u povijesti, ulagačima preostaje da procjene može li se rast cijena dionica nastaviti ili će se dobici početi topiti.

Dow Jones ojačao je prošloga tjedna 1,8 posto, na 14.973 boda, a S&P 500 indeks 2 posto, na 1.614 bodova, što su njihove najviše razine u povijesti. Nasdaq indeks skočio je, pak, 3 posto, na 3.378 bodova.

Proboj S&P indeksa iznad razine od 1.600 bodova prošloga petka zahvaljuje se podacima o većem rastu zaposlenosti u SAD-u u travnju nego što se očekivalo, što je ponešto odagnalo strahovanja od usporavanja rasta najvećeg svjetskog gospodarstva, na što su upućivala brojna prethodna makroekonomska izvješća.

Ovoga se tjedna ne očekuju novi makroekonomski podaci koji bi mogli znatnije utjecati na tržište, pa će u fokusu ulagača biti kvartalna poslova izvješća kompanija.

Sezona objave financijskih rezultata kompanija ocjenjuje se solidnom. Dosad su financijska izvješća objavile 404 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 68,3 posto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju zarada. No, samo ih je 46,3 posto ostvarilo veće prihode nego što se procjenjivalo.

A očekivanja su niska. Doduše, u najnovijoj anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa porasla 5,2 posto u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine, dok su još nedavno očekivali rast od samo 1,5 posto, no pitanje je može li takav rast zarada podržati rekordne razine cijena dionica.

-U petak se S&P 500 indeks snažno probio iznad razine od 1.600 bodova kao da je nije ni bilo. To je već drugi tjedan zaredom kako cijene dionica rastu, što nije zabilježeno još od polovice ožujka, pa se čini da tržište ima snage za daljnji uspon- kaže Paul Mendelsohn, strateg u tvrtki Widham Financial Services.

No, s obzirom da se ovoga tjedna ne očekuju značajniji makroekonomski podaci, dok je sezona objave kvartalnih rezultata kompanija pri kraju, pitanje je što bi moglo potaknuti tržište.

-To je pitanje za milijun dolara. Bez makro i mikro vijesti u fokusu, na što bismo trebali obratiti pažnju? S obzirom na nedostatak važnijih informacija, vjerujem da će otpor prema daljnjem usponu tržišta biti veći nego dosad- kaže Art Hogan, direktor u tvrtki Lazard Capital Markets.

Za promišljanje daljnjih poteza ulagačima preostaje i statistika. U posljednje tri godine, u svibnju su cijene dionica pale, nakon prethodnog snažnog uspona. Uz to, bliže se ljetni mjeseci, kada je trgovanje u pravilu usporeno, pa je dobro vrijeme, kažu neki analitičari, za povlačenje zarade s tržišta.

-Ovo je bipolarno tržište. Ili ćete sve uložiti, ili ćete sve povući sa stola. Ili je situacija sjajna, pa će tržište nastaviti snažno rasti, ili će naglo pasti, pa će trendu uspona doći kraj- zaključuje Mendelsohn.

26. travanj 2024 03:19