Tržište kapitala
StoryEditor

Ima li Crobex snage za uzlet?

29. Svibanj 2012.

Nakon četiri dana neprestanog pada cijena dionica, na Zagrebačkoj je burzi danas moguće smirivanje prodaja, no zasad nema vijesti koje bi mogle potaknuti i oporavak Crobexa s najnižih razina od početka svibnja 2009. godine.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 7 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast. Crobex indeks pao je jučer 0,73 posto, na 1.684 boda, najnižu razinu od 5. svibnja 2009. godine, kada je iznosio 1.649 bodova. Crobex10 pao je, pak, 0,55 posto, na 921 bod, novu najnižu razinu dosad. Redovni promet dionicama iznosio je svega 6,4 milijuna kuna, što je oko milijun kuna manje nego u petak.

- Nakon četiri negativna trgovinska dana, danas bi se mogao zaustaviti pad Crobexa. Naime, dionica Ericssona Nikole Tesle izgubila je posljednjih dana na cijeni više od iznosa predložene dividende te se čini kako više nema prostora za daljnji pad‘, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisen banke Austria.Dionica Ericssona Nikole Tesle jučer je oslabila 2,59 posto na 984 kune, nakon što je prošloga tjedna već potonula za 17,5 posto uslijed nastupa ex-dividend daya u petak, odnosno trgovanja bez prava isplate dividende, predložene u iznosu od 170 kuna. U većem fokusu investitora mogla bi se danas naći i dionica IGH, nakon što je ta građevinska tvrtka jučer izvijestila da je s Hrvatskih autocestama sklopila ugovor o stručnom nadzoru nad izgradnjom autoceste čvor Ploče - granica Bosne i Hercegovine, vrijedan 11,9 milijuna kuna, bez PDV-a.

Poticajno bi na domaće ulagače moglo djelovati nešto bolje raspoloženja na svjetskim tržištima. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u travnju industrijska proizvodnja pala za 5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom svi očekuju pad, i to u rasponu od 3 do 7,5 posto.- Iz makroekonomske sfere ne očekujemo zasad pozitivne impulse na domaćem tržištu, zaključuje Franin.

26. travanj 2024 19:19