Tržište kapitala
StoryEditor

Indeks straha snažno skočio

04. Veljača 2014.

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks potonuo 2,2 posto, što je njegov najveći dnevni pad od lipnja, jer je slabljenje industrijske aktivnosti u SAD-u navelo ulagače na prodaju dionica.

Dow Jones skliznuo je jučer 326 bodova, ili 2,08 posto, na 15.372 boda, dok je S&P 500 potonuo 2,28 posto, na 1.741 bod, a Nasdaq indeks 2,61 posto, na 3.996 bodova.

Institut za menadžere nabave izvijestio je jučer da je njegov ISM indeks industrijske aktivnosti u siječnju potonuo s 56,5 na 51,3 boda, najnižu razinu od svibnja.

Premda se oštar pad aktivnosti povezuje i s lošim vremenom, analitičari kažu da je jasno vidljivo usporavanje rasta gospodarstva, posebice zbog najvećeg mjesečnog pada novih narudžbi u 33 godine. Uz to, drugo izvješće pokazalo je da su ulaganja u građevinskom sektoru u prosincu jedva porasla.

„To je već drugi mjesec zaredom kako se tvornička aktivnost usporava. Premda je oštar pad ISM indeksa u siječnju posljedica i lošeg vremena, zbog čega u veljači očekujemo značajniji rast, očito je da zamah gospodarstva slabi“, kaže Millan Mulraine, analitičar u tvrtki TD Securities.

Zbog toga su jučer porasle cijene samo devet dionica iz sastava S&P 500, a pad je zabilježilo svih 10 sektora tog indeksa. Najviše je, 3,7 posto, potonuo telekomunikacijski sektor, a slijede prometni sektor, s padom od 3,2 posto, i sektor proizvođača roba za široku potrošnju, s padom od 2,7 posto.

„Danas ništa nije moglo zaustaviti pad; kada ulagači počnu prodavati, to je to“, kaže Keith Bliss, potpredsjednik tvrtke Cottone & Co.

Loše raspoloženje posljedica je, također, previranja na tržištima u razvoju, koja su pod pritiskom zbog njihovih specifičnih problema, usporavanja rasta kineskog gospodarstva i smanjenja poticajnih monetarnih mjera američkog Feda.

Američka središnja banka smanjila je prošloga tjedna, drugi puta u dva mjeseca, programe kupnje obveznica za 10 milijardi dolara, na 65 milijardi mjesečno.

Zbog toga se smanjuje likvidnost na financijskim tržištima, koja je proteklih godina podržavala rizičnije investicije na tržištima u razvoju. Ulagači stoga usmjeruju svoj kapital iz rizičnijih u sigurnije investicije, a zbog odljeva kapitala cijene dionica i valute pojedinih zemalja u razvoju pod snažnim su pritiskom.

„Mislim da je to najbolji dokaz da su ulagači znali da labava monetarna politika Feda u prošloj godini nije bila ništa drugo nego podrška tržištu dionica. Čim su monetarne vlasti najavile da će povući te goleme poticaje, vidljive su posljedice“, kaže Bliss.

Podršku tržištu ne pružaju ni kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dosad je otprilike 250 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestilo o rezultatima u posljednjem lanjskom tromjesečju, pri čemu ih je 69,7 posto nadmašilo procjene analitičara, što je više u odnosu na povijesni prosjek od 63 posto. Međutim, očekivanja su vrlo niska, pa kompanijama nije veći problem nadmašiti ih.

Sve to loše utječe na tržište jer se ulagači plaše korekcije cijena dionica nakon njihovog snažnog rasta prošle godine.

Nakon što je lani skočio gotovo 30 posto, u siječnju je S&P 500 pao 3,6 posto, najviše od svibnja 2012. godine.

Dow Jones indeks potonuo je, pak, u siječnju 5,3 posto, a nakon jučerašnjeg pada zaronio je, po prvi puta nakon 13 mjeseci, ispod 200-dnevnog pomičnog prosjeka, što upućuje na daljnji pad cijena dionica.

Zbog toga je jučer VIX ‘indeks straha‘ Čikaške burze opcija skočio snažnih 16,5 posto, na 21,4 boda, najvišu razinu od prosinca 2012. godine. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Na povlačenje ulagača s tržišta ukazuje, pak, velik obujam trgovanja. Jučer je na američkim burzama vlasnika zamijenilo 9,5 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,9 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE oslabio je 0,69 posto, na 6.465 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,29 posto, na 9.186 bodova, a pariški CAC 1,39 posto, na 4.107 bodova.

03. svibanj 2024 20:40