Tržište kapitala
StoryEditor

Investitori čekaju odluke o HPB-u i CO-u

10. Listopad 2013.

Na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje trgovanje slično jučerašnjem, kada su Crobexi stagnirali uz nešto veći promet, a u fokusu investitora mogle bi se naći odluke sa sjednice Vlade o odabiru potencijalnih investitora koji će sudjelovati u postupku prodaje CO HPB-a.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 7 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 pad.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,03 posto, na 1.795 bodova, a Crobex10 0,49 posto, na 1.008 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 11,3 milijuna kuna, što je otprilike 6 milijuna više nego prethodnog trgovinskog dana.

Uz to, u blok prometu dionicama Leda ostvareno je 16,5 milijuna kuna, po cijeni od 8.000 kuna.

U redovnom trgovanju najveći je promet, 4,7 milijuna kuna, ostvaren dionicom HT-a. Cijena joj je oslabila 0,54 posto, na 169,22 kune, a tijekom trgovanja dotaknula je povijesno najnižu razinu od 168,41 kunu.

Milijunski prometi bili su ostvareni i povlaštenom dionicom Adrisa, čija je cijena oslabila 0,37 posto, na 265 kuna, te AD Plastika, čija se cijena spustila 0,76 posto, na 124,73 kune.

 - Uz neočekivani skok prometa, jučer su indeksi stagnirali, pri čemu Crobex nije imao snage ponovno preskočiti psihološki važnu granicu od 1.800 bodova. I danas očekujem slično trgovanje kao i prethodnih dana, odnosno stagnaciju Crobexa - kaže Tamas Nagy, broker u Erste&Steiermaerkische banci.

Kako dodaje, jučer se nešto više trgovalo i dionicama Croatia osiguranja (CO) i Hrvatske poštanske banke (HPB), nakon što su mediji najavili da bi u drugi krug privatizacije i dokapitalizacije CO mogli ući Adris, koji je ponudio 234 milijuna eura, i poljski PZU, s ukupnom ponudom od 171,5 milijuna eura.

U drugi krug za privatizaciju HPB-a, pak, mogli bi ući Erste banka, koja je dala najveću ponudu – 130 milijuna eura za 99 posto dionica, te mađarska OTP banka.

Cijena redovne dionice CO oslabila je 0,75 posto, na 6.450 kuna, uz promet od 516.000 kuna.

Istodobno, cijena dionice HPB-a stagnirala je na 1.561 kunu, uz promet od gotovo 114.000 kuna.

 - S današnje sjednice Vlade čekamo odluku o odabiru potencijalnih investitora koji će sudjelovati u postupku prodaje i dokapitalizacije CO i prodaje HPB-a - navodi Nagy.

A na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, nakon dva dana oštrog pada, jer je predsjednik SAD-a Barack Obama pozvao predstavnike republikanaca i demokrata na razgovor kako bi pokušali naći rješenje za nesmetano financiranje države.

Dow Jones ojačao je 0,18 posto, a S&P 500 0,06 posto. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,46 posto.

Ponešto je ulagače ohrabrila i odluka predsjednika Obame da za predsjednicu američke središnje banke kandidira Janet Yellen. Ako je podrži i Senat, Yellen će u siječnju, kao prva žena na čelu Feda, naslijediti Bena Bernankea, što je pozitivno za tržišta dionica jer je Yellen zagovornica labave monetarne politike, kakvu je dosad vodio Bernanke.

Jutros i na europskim burzama najvažniji indeksi bilježe blage dobitke.

 - Na inozemnim burzama prodaje su se primirile, no i dalje je prisutna neizvjesnost, jer još nema političkog dogovora u SAD-u oko proračuna, a na pomolu je još i veći problem – limit zaduživanja američke države. Svako odugovlačenje njihovih rješenja imat će velik utjecaj na globalno gospodarstvo - zaključuje Nagy.

19. travanj 2024 08:20