Tržište kapitala
StoryEditor

Investitori jednim okom na Vladi drugim na svjetskim burzama

19. Studeni 2012.

Na Zagrebačkoj se burzi na početku tjedna očekuje mirno trgovanje, a osim zbivanja na svjetskim tržištima, u fokusu ulagača bit će dionice domaćih kompanija iz kojih su posljednjih dana stigle nove vijesti.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks pao je prošloga tjedna 0,86 posto, na 1.738 bodova, a Crobex10 0,59 posto, na 983 boda. Redovni promet iznosio je 61,14 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna više nego prethodnoga tjedna.

- Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna indeksi oslabili, ali manje nego na inozemnim burzama, gdje su najvažniji indeksi pali oko dva posto - kaže Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale, drugi tjedan zaredom, jer su ulagači nesigurni zbog proračunskog gordijskog čvora u SAD-u i recesije u eurozoni. Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 1,8 posto, dok je S&P 500 pao 1,5, a Nasdaq indeks 1,8 posto. Londonski FTSE indeks potonuo je, pak, 2,8 posto, dok je frankfurtski DAX pao 3, a pariški CAC 2,6 posto.

Ipak, jutros su na azijskim i europskim burzama cijene dionica porasle, što se zahvaljuje blagom usponu cijena dionica na Wall Streetu u petak, nakon obećavajućeg početka pregovora o proračunu u SAD-u.

Kongresni lideri republikanaca i demokrata, kazali su nakon razgovora s predsjednikom Barackom Obamom, da su spremni za pregovore kako bi se izbjegla ‘fiskalna litica‘.

- I ovoga tjedna očekuje se neizvjesno trgovanje na inozemnim burzama, s obzirom da još nema konkretnog dogovora između demokrata i republikanaca oko proračuna i ‘fiskalne litice‘. Nadalje, krajem tjedna održat će se i sastanak na vrhu Europske unije, na kojem će se raspravljati o europskom dugoročnom proračunu, a i ministri financija eurozone raspravljat će o tome je li Grčka ispunila kriterije za dobivanje daljnje međunarodne financijske pomoći -navodi Augustinović.

Kako dodaje, nervozu na financijskim tržištima uzrokuje i napeta situacija na Bliskom istoku - u Pojasu Gaze, prije svega zbog rasta cijena nafte.

- Na domaćem tržištu, pak, nema zasad važnijih vijesti koje bi ga pokrenule. Investitori će se vjerojatno više fokusirati na pojedinačne korporativne vijesti, poput Valamarova preuzimanja Rivijere, a čekaju i nove vijesti oko blokiranog računa Dalekovoda - ističe Augustinović.

Valamar Adria Holding u petak je objavio da je s osobama s kojima zajednički djeluje prešao prag od 75 posto dionica porečke hotelske tvrtke Riviera Adria, pa je najavio objavu ponude za preuzimanje Rivera Adrie. U petak je trgovanje dionicama Rivijere bilo obustavljeno, pa se tek danas očekuje reakcija investitora.

A nakon što je nedavno Istraturist najavio povlačenje dionica s tržišta, u petak je Viro najavio da će 27. prosinca održat će izvanrednu glavnu skupštinu na kojoj će biti predloženo da se isplati dividenda od 20 kuna po dionici te da se dionica povuče iz uvrštenja na službenom tržištu Zagrebačke burze.

- Nisu to dobre vijesti za tržište, jer riječ je o velikim i uspješnim tvrtkama, u kojima mirovinski fondovi drže znatne udjele - ocjenjuje Augustinović.

Jutros je, pak, Tehnika objavila da je sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) potpisala ugovor vrijedan 7,24 milijuna eura za izgradnju Inkubacijskog centra za bio-znanosti.

- Investitori će danas jednim okom pratiti i sjednicu Vlade, na kojoj će biti izložen prijedlog proračuna za iduću godinu - zaključuje Augustinović.

05. svibanj 2024 19:53