Tržište kapitala
StoryEditor

Investitori u potrazi za signalima snažnije ambicioznosti u provedbi reformi

26. Rujan 2013.

U nedostatku poticajnih poslovnih vijesti, na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje nastavak stagnacije Crobexa i slab promet, a u fokusu ulagača bit će smjernice fiskalne politike i reforme koje Vlada kani provesti.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks prekinuo je jučer 3-dnevni negativni niz, ojačavši 0,24 posto, na 1.822 boda.

Crobex10 spustio se, pak, treći dan zaredom, za blagih 0,04 posto, na 1.026 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 7,2 milijuna kuna, što je milijun kuna više nego dan ranije.

Jedina s milijunskim prometom bila je dionica HT-a, čija je cijena oslabila 0,18 posto, na 174,18 kuna, uz promet od 1,55 milijuna kuna.

Zahvaljujući rastu indeksa vozarina BDI za 5,2 posto, na 2.127 bodova, dionice brodarskih kompanija bile su među najvećim dobitnicama.

Cijena Atlantske plovidbe skočila je više od 7 posto, Jadroplova 5,4 posto, Tankerske plovidbe 2,6, a Uljanik plovidbe 1,9 posto.

Ipak, najveći rast ostvarila je dionica Varteksa, i to za 11,63 posto.

Medijske špekulacije da će Agrokor morati prodati znatan dio trgovina lanca Mercator, kako bi zadovoljio kriterije Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja u svrhu odobrenja koncentracije Agrokora i Mercatora, negativno su utjecale na dionice pojedinih Agrokorovih kompanija: dionica Belja oslabila je 3,5 posto, Zvijezde 2,2, a Vupika 1,1 posto.

 - Aktivnost investitora i dalje je slaba, a oscilacije cijena dionica gotovo da i nema. Na to ukazuje i kretanje Crobexa od početka rujna - bez snažnijih oscilacija sada je u minusu 1,3 posto. Prosječni dnevni promet nešto je ispod 10 milijuna kuna, i slabiji je nego u istom mjesecu prošle godine - ističe Tamas Nagy, broker u Erste&Steiermaerkische banci.

Ulagači su jučer bili fokusirani na brodarske dionice, zahvaljujući rastu vozarina zbog jačanja globalne potražnje za brodskim prijevozom rasutog tereta, navodi Nagy.

 - Danas očekujem nastavak stagnacije Crobexa i slab obujam trgovanja - kaže Nagy.

Analitičari u Hininoj anketi ističu i da će investitori pratiti današnju objavu smjernica fiskalne politike Ministarstva financija, u potrazi za signalima snažnije ambicioznosti u provedbi reformi.

Na inozemnim burzama, pak, u fokusu je pat pozicija u raspravi o proračunu u američkom Kongresu, što investitore navodi na pojačani oprez.

Do kraja rujna Kongres bi trebao odobriti financiranje saveznih agencija, kako ne bi došlo do njihovog zatvaranja, dok bi do 17. listopada trebao podržati prijedlog povećanja razine dozvoljenog zaduživanja države, kako bi vlada mogla ispuniti sve svoje financijske obveze.

No, Kongres se našao u pat poziciji jer republikanci traže znatno smanjenje proračunskih rashoda, ponajviše za ‘Obamacare‘, zdravstveni program predsjednika Baracka Obame, kako bi podržali povećanje razine zaduživanja države, a demokrati na to ne pristaju.

Zbog toga su na Wall Streetu u srijedu cijene dionica pale peti dan zaredom, što nije zabilježeno još od kraja prošle godine. Dow Jones oslabio je 0,40 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,27 posto, a Nasdaq indeks 0,19 posto.

I na azijskim te europskim burzama jutros se trguje oprezno.

 - Na inozemnim burzama vjerojatan je nastavak neizvjesnosti u vezi proračuna SAD-a i limita zaduživanja, a u idućim tjednima u fokusu će biti poslovni rezultati kompanija za treći kvartal -zaključuje Nagy.

25. travanj 2024 02:08