Tržište kapitala
StoryEditor

Jačaju nade da je oporavak globalnog gospodarstva na sve čvršćim temeljima

02. Rujan 2013.

Na većini azijskih burzi cijene dionica danas skočile na najvišu razinu u zadnja dva tjedna, nakon objave podatka da je kineska industrijska aktivnost u kolovozu porasla po najbržoj stopi u zadnjih više od godinu dana.

Japanski Nikkei indeks porastao je jutros 1,57 posto, na 13.599 bodova.

Istodobno, honkonški Hang Seng bio je na dobitku 2 posto, a australski S&P ASX 1 posto, dok je šangajski burzovni indeks bio u blagom minusu, od 0,1 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, izuzev japanskih ojačao je danas 0,9 posto, dosegnuvši najvišu razinu u zadnja dva tjedna.

Odgađanje potencijalnog vojnog udara SAD-a na Siriju, budući da se američki predsjednik Barack Obama odlučio zatražiti podršku Kongresa, također je poduprla nešto veći apetit investitora za rizikom.

PMI indeks industrijskih aktivnosti u Kini dosegnuo je u kolovozu 51 bod, što je iznad očekivanja analitičara, te najviše od prošlogodišnjeg travnja, pokazali su podaci kineske vlade.

Zasebno, indeks industrijske aktivnosti u tom drugom po veličini svjetskom gospodarstvu, koji kompilira HSBC banka, porastao je sa srpanjskih 47,7 na 50,1 bod.

Nešto ranije objavljeni bolji od očekivanja indeksi industrijske aktivnosti u SAD-i i eurozoni, nakon kineskog, jačaju nade da je oporavak globalnog gospodarstva na sve čvršćim temeljima.

-To će ojačati stajalište da se Kina stabilizira. Pozitivno je to u pogledu rizika, ako ništa drugo samo zbog toga što donekle ublažuje kratkoročni rizik da bi usporavanje kineskog gospodarstva moglo izazvati daljnju negativnu spiralu- naveo je Steven Englander, strateg pri američkom Citiju u svojoj bilješci za klijente.

Temeljem najnovijih kineskih pokazatelja, vijesti u vezi Sirije i panela stručnjaka koji je podržao podizanje prodajnog poreza u Japanu, Englander svojim klijentima preporučuje prodaju jena, koji se smatra sigurnim utočištem za kapitala u nemirnim vremenima.

Na valutnim tržištima, jen je rastao zadnjih tjedana zbog povećanih geopolitičkih napetosti, uslijed čega su investitori povlačili kapital sa rizičnijih tržišta u razvoju, pozicionirajući se i za skorašnje očekivano Fedovo smanjivanje monetarnih poticaja, moguće već ovoga mjeseca.

No, danas je jen, uslijed jačanja apetita investitora za rizikom, kliznuo prema dolaru 0,4 posto, na 98,48 jena za dolar. Oslabio je i 0,2 posto prema euru, na 129,995 jena za euro.

Prema košarici međunarodnih valuta, dolarov indeks .DXY stagnirao je na najvišoj razini u zadnja četiri tjedna.

Tečaj eura, pak, oslabio je prema dolaru 0,1 posto, na 1.321 dolar.

Ujedno, s popuštanjem straha od napada na Siriju, spustile su se i cijene nafte i zlata.

Cijena barela Brent Bledna jutros je pala 1 posto, ispod 113 dolara, nastavivši kliziti treći dan uzastopce. Sada je otprilike 4 dolara niža nego sredinom prošloga tjedna kada je dosegnula najvišu razinu u zadnjih 6 mjeseci od 117 dolara, poduprta strahom od vojnog udara SAD-a na Siriju i mogućih prekida isporuke s Bliskog istoka.

Tradicionalno utočište za kapital – zlato, jutros je pojeftinilo 0,4 posto, na otprilike 1.390 dolara za uncu, što je njegova najniža razina u zadnjih tjedan dana.

Aktivnosti na dioničkim i valutnim tržištima jutros su nešto slabije nego inače, jer su američka tržišta zatvorena zbog praznika rada.

19. travanj 2024 12:32