Tržište kapitala
StoryEditor

Jačanje kineskog gospodarstva i eurozone podiglo dionice

25. Kolovoz 2013.

Na većini svjetskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle, zahvaljujući naznakama jačanje kineskog i gospodarstva eurozone, no trgovalo se oprezno jer bi američki Fed već u rujnu mogao smanjiti poticajne monetarne mjere.

Na većini svjetskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle, zahvaljujući naznakama jačanje kineskog i gospodarstva eurozone, no trgovalo se oprezno jer bi američki Fed već u rujnu mogao smanjiti poticajne monetarne mjere.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,5 posto, na 15.010 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,5 posto, na 1.663 boda, a Nasdaq indeks 1,5 posto, na 3.657 bodova.

Prvi rast S&P 500 i Nasdaq indeksa, nakon dva tjedna pada, zahvaljuje se naznakama jačanja kineskog i gospodarstva eurozone.

Prema izvješću HSBC banke, PMI indeks industrijske aktivnosti u Kini porastao je u kolovozu, signalizirajući da se rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva stabilizira, nakon dugog razdoblja usporavanja.

U eurozoni je, pak, industrijska aktivnost u kolovozu dosegnula najvišu razinu od lipnja 2011., što najavljuje daljnje jačanje gospodarstva tog bloka, nakon što je u drugom kvartalu izašlo iz recesije.

„Čini se da se Europa ponovno vraća u zamah, posebice Njemačka. Brojke nisu impresivne, ali su dobre“, kaže Dough Cote, tržišni strateg pri ING U.S. Investment Managementu.

Ipak, na tržištu vlada oprez, što je posljedica nesigurnosti ulagača po pitanju kada će Fed početi smanjivati programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedne 85 milijardi dolara mjesečno.

Ni prošloga tjedna objavljeni dijelovi zapisnika sa srpanjske sjednice čelnika Feda nisu dali jasan odgovor na to pitanje. Gotovo svi čelnici središnje banke slažu se da još nije vrijeme za smanjenje poticaja, a samo nekoliko njih smatra da bi uskoro trebalo ponešto smanjiti poticaje.

„Zapisnik nam nije rekao puno. Pokazao nam je da su i čelnici Feda, kao i svi mi, zbunjeni jer nema jasnih signala iz gospodarstva, koje raste, ali nedovoljno brzo. Ipak, mislim da je jasno da Fed neće stati na kočnicu po pitanju poticaja, već samo smanjiti gas. Pitanje je, međutim, koliko“, kaže Erik Davidson, direktor u Wells Fargo Private Bank.

Mnogi analitičari smatraju da će čelnici središnje banke već na njihovoj prvoj idućoj sjednici u rujnu smanjiti poticajne mjere, čime bi, plaše se ulagači, tržište izgubilo snažnu podršku.

Nedovoljno brz rast gospodarstva, anemični poslovni rezultati kompanija i nesigurnost po pitanju smanjenja Fedovih poticajnih mjera navode ulagače na oprez, pa je obujam trgovanja na Wall Streetu prošloga tjedna bio znatno ispod prosjeka.

„Idućih se dana očekuje neizvjesno trgovanje na burzama. Ključan će biti sastanak Feda u rujnu, a investitori će uz podatke o američkom BDP-u, osobnoj potrošnji, indeksu povjerenja potrošača i narudžbama trajnih dobara, posebno pratiti najnovije tjedne podatke o broju nezaposlenih u SAD-u“, kaže Boris Mažurin, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria.

Na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE oslabio je 1,4 posto, na 6.492 boda, a pariški CAC 1,3 posto, na 4.069 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,3 posto, na 8.416 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 0,1 posto, na 13.660 bodova.

20. travanj 2024 04:52