Tržište kapitala
StoryEditor

Jaši na valu dok god možeš i ne budi zadnji koji će s njega sjahati

11. Veljača 2013.

Na Wall Streetu nije neuobičajen snažan rast cijena dionica u siječnju, da bi idućih mjeseci ti veliki dobici splasnuli, a tržište stagniralo.

S&P 500 indeks ojačao je šest tjedana zaredom, dosegnuvši u petak novu najvišu razinu u više od pet godina, 1.517 bodova.

Osim S&P-a, koji je prošloga tjedna osvojio 0,3 posto, Nasdaq indeks porastao je 0,4 posto, na 3.193 boda, najvišu razinu u 12 godina. No, Dow Jones indeks, koji se nedavno po prvi puta nakon pet godina probio iznad razine od 14.000 bodova, prošloga je tjedna oslabio 0,1 posto, na 13.992 boda.

Nakon snažnog rasta u siječnju, posljednjih dana tržište stagnira jer nema novih poluga koje bi ga potaknule. To isto dogodilo se i na početku 2011. te 2012. godine.

-Ovo je vjerna kopija lanjskih zbivanja na tržištu. A sada je glavna misao vodilja ‘jaši na valu dok god možeš i nemoj biti posljednji koji će s njega sjahati‘- kaže Alan Lancz, predsjednik tvrtke Alan B. Lancz & Associates.

U siječnju je skok tržišta potaknulo izbjegavanje ‘fiskalne litice‘. Tada su republikanci i demokrati postigli dogovor o povećanju poreza imućnijim Amerikancima, no odgodili su odluku o smanjenju proračunskih rashoda.

Do kraja ovoga mjeseca dvije bi stranke morale pronaći konsenzus i po tom pitanju. Upravo će to, kažu analitičari, predstavljati test može li tržište zadržati dobitke od početka godine. Ako ne postignu dogovor, uslijedit će automatsko smanjenje rashoda, što bi moglo usporiti rast gospodarstva, koji ionako nije impresivan.

Nedavno objavljeni podaci pokazali su na opće iznenađenje da je u posljednjem lanjskom kvartalu američki bruto domaći proizvod pao. Posljednji podaci iz tog razdoblja najavljuju da bi druga procjena mogla pokazati da je gospodarstvo ipak poraslo, no neznatno.

Ako se ne postigne dogovor o smanjenju proračunskih izdataka, gospodarstvo bi moglo dodatno oslabiti.

-U Washingtonu su političari jako daleko od dogovora. Smanjenje rashoda po svim stavkama moglo bi biti znatno štetnije, nego strateško smanjenje pojedinih izdataka. A ako gospodarstvo uroni u recesiju, na tržištu bi se moglo dogoditi svašta- kaže Lancz.

Kako ovoga tjedna nema objava značajnijih makroekonomskih podataka, u fokusu ulagača bit će pregovori o proračunu i kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Prema podacima Thomson Reutersa, dosad je poslovna izvješća objavilo više od 320 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je oko 68 posto po zaradama nadmašilo očekivanja analitičara, što je bolji prosjek nego u protekla četiri tromjesečja.

Pritom se procjenjuje da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa porasle za otprilike 5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što je više od očekivanog rasta za 1,9 posto na početku sezone objave izvješća, no nije i impresivno.

28. travanj 2024 12:09