Tržište kapitala
StoryEditor

Je li euro u prekratkom roku previše oslabio?

23. Veljača 2015.
Piše:
lider.media

Financijska tržišta u pravilu burno reagiraju na sve značajnije političke i ekonomske vijesti no zadnjih tjedana reakcija je izostala što ukazuje da su neki od postojećih trendova iscrpljeni.

Iako se po tko zna koji put ponovno pojavio problem s Grčkom i nemogućnošću vraćanja dugova, te se sada čak otvoreno raspravlja o tome treba ili ne Grčka izaći iz eurozone, euro nije nastavio slabiti u odnosu na američki dolar. Tečaj EUR/USD u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,1320 i već se mjesec dana kreće u uskom rasponu od 1%, a neke od ostalih najtrgovanijih valuta čak su uspjele ojačati nekoliko posto u odnosu na dolar i nadoknaditi dio vrijednosti izgubljene u prethodnim mjesecima.

Takva situacija ukazuje na mogući privremeni preokret na valutnom tržištu, jer očito su svi oni koji su planirali kupiti dolare, to već napravili, te sada više nema mnogo onih koji mogu novom potražnjom dodatno podizati vrijednost dolara. Taj privremeni preokret u kojem će dio investitora prodavati dolare može potrajati mjesec do dva, no nakon toga će se trend jačanja američke valute vjerojatno nastaviti jer je fundamentalna situacija i dalje nepromijenjena.

Situacija na tržištu dionica je i dalje nepromijenjena i njemački i američki indeksi ponovno se nalaze na novim rekordno visokim razinama. Od početka mjeseca SP500 indeks porastao je 5,5%, a njemački DAX 4,1% te nastavio trend rasta od prethodnog mjeseca. U siječnju je DAX porastao 11%.

Cijena nafte se od početka mjeseca kreće između 50 i 54 dolara po barelu što je približno 10% iznad razine od 46 do 48 dolara na kojoj se kretala u siječnju. Na temelju ovog porasta cijene distributeri naftnih derivata već su počeli dizati cijene.

Zlato također nije reagiralo na loše vijesti te mu je cijena u posljednjih mjesec dana pala 8% i trenutno iznosi 1193 dolara po unci.

Kakva kretanja na tržištima očekivati u bliskoj budućnosti?

Budući da posljednjih nekoliko tjedana loše vijesti nisu uspjele dodatno srušiti vrijednost eura, moguće je da će doći do korekcije od nekoliko posto. Ukoliko ne bude neočekivanih loših vijesti o Grčkoj ili Ukrajini tečaj EUR/USD mogao bi u idućih nekoliko tjedana porasti do 1,16 ili 1,17. Nakon toga, fundamentalna situacija će vjerojatno ponovno generirati novu potražnju za američkom valutom, te će dolar nastaviti jačati. Analitičari Admiral Marketsa smatraju da bi u roku jedne ili dvije godine barem na kratko dolar mogao postati jači od eura.

20. travanj 2024 12:32