Tržište kapitala
StoryEditor

Je li Mario Draghi izgubio čarobni komunikacijski štapić?

10. Prosinac 2015.

Konferencija prvog čovjeka Europske središnje banke Marija Draghija za ulagače se pokazala velikim razočaranjem, suprotno od očekivanja i tradicije.

Naime, pripreme su išle svojim tijekom: različita verbalna uvjeravanja nekoliko istaknutih članova odbora, uključujući i predsjednika, a tu su bile i službene izjave iz kojih se moglo naslutiti da će središnja banka povući neke ozbiljne poteze.

- Predsjednika ECB-a je već pratila reputacija osobe koja pažljivo upravlja očekivanjima tržišta kroz dobro vođenu komunikaciju, ostavljajući prostora za dodatna pozitivna iznenađenja. To je bilo razmišljanje igrača na tržištu, a mislili su da i Mario Draghi ima isti takav stav. No, nakon iznenađenja prošli četvrtak čini se kako je Mario Draghi izgubio taj svoj čarobni komunikacijski štapić – komentira Michael Boye, trgovac na tržištu fiksnih prinosa u Saxo Banci.

Dodaje ujedno u Draghijevu da je rezanje kamatne stope na depozite za 10 bazičnih bodova na minus 0,30 posto ionako već bez presedana, odnosno ECB naplaćuje bankama 0,30 posto za držanje novca na računima te da je šestomjesečno produljenje programa otkupa državnih obveznica uistinu ozbiljno popuštanje monetarne politike.  

No, tržište se nadalo da će dobiti puno više i ulagači su ostavljeni pod dojmom da je njemačka opozicija unutar ECB dobila ‘rundu‘. Posljednje jačanje gospodarskih indikatora kao što je proizvodni PMI i industrijska proizvodnja bez sumnje dodatno ne idu Draghiju u korist. Cjenovna reakcija bila je nemilosrdna i 10-godišnji njemački prinos izgubio je 20 bazičnih bodova, najveći dnevni pomak u više od tri godine dok su tržišni sentiment i rizična imovina također podnijeli udarce. Predsjednica američke središnje banke Federal Reserve Janet Yellen zasigurno je primila vijesti iz Europe s olakšanjem. Manje agresivna politika ECB-a i nekonkurentan euro zapravo su značajno olakšanje za tvrtke iz SAD-a, a to će bez sumnje povećati moral u središnjoj banci s obzirom da se i oni spremaju za sastanak sljedeći tjedan, na kojem se očekuje da će donijeti odluku o povećanju kamatne stope, prvi put unazad skoro deset godina, ističu iz Saxo Banke.

- Moralni poticaj ipak nije dugo potrajao s najnovijim padom cijene nafte nakon prošlotjednog OPEC-ovog sastanka, a to je ponovno utjecalo na zabrinutost tržišta o poziciji državnih obveznica izdanih u inozemstvu vezanih uz tržište roba. I dok ta zabrinutost prvenstveno vrijedi za tržišta u razvoju, nisu imune ni veliki i ozbiljni zaduženi proizvođači nafte i drugih roba diljem razvijenih tržišta koji bi mogle uzdrmati povjerenje na kreditnom tržištu – dodaje Boye.

Kada se sve te činjenice uzmu u obzir, nužno je upitati se hoće li one utjecati na donositelje odluke u dvije središnje banke sa suprotnih strana Atlantika: u Fed-u, koji bi trebao biti zabrinut jer je katalizator rušenja kreditnog tržišta u SAD-a, i u ECB-u gdje bi to moglo poslužiti kao izgovor za slabljenje jer će inflacija vjerojatno i dalje biti pod pritiskom s obzirom na situaciju s cijenama roba. Njemačka opozicija u ECB-u možda je dobila bitku, ali rat je još u tijeku, zaključuju analitičari iz danske investicijske banke.

02. svibanj 2024 13:26