Tržište kapitala
StoryEditor

Kako će se kuna kretati u odnosu na euro do kraja godine?

19. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Činjenica da je unatoč solidnoj turističkoj sezoni euro nedavno premašio razinu od 7,6 kuna, analitičare domaćih banaka koje su sudjelovale u našoj anketi (PBZ, HAAB, Splitska banka i RBA) ne iznenađuje budući da potrebe za dodatnim rezervacijama banaka, zatvaranje terminskih ugovora te visoka kunska likvidnost zadržavaju tečaj na razmjerno visokim razinama.

Prema PBZ-u, ulaskom u sredinu ljeta, kada je ujedno i najjači dio turističke sezone, tečaj bi se definitivno trebao stabilizirati tako da se ne očekuje njegov daljnji rast, a u svakom slučaju tu su i instrumenti HNB-a koji će intervenirati i spriječiti pojačanu volatilnost na deviznom tržištu. Osim toga, činjenica da su kamatne stope na EUR i na HRK na povijesnom minimumu (de facto 0), kamatna razlika na ove valute definitivno odvlači sudionike na deviznom tržištu za pojačanim zauzimanjem dugih ili kratkih pozicija u tom valutnom paru.

Prosječan tečaj bi, kako očekuju u RBA, u ovoj godini trebao biti na razini od 7,64 kune za euro, dok bi na kraju godine on mogao iznositi 7,68 kuna za euro. Kako ističu u Splitskoj banci, stabilnost kune će prije svega biti određena sposobnošću provođenja fiskalne konsolidacije, odnosno usporavanja rasta javnog duga. Idućih pak tjedana, napominju iz HAAB-a, ne treba u potpunosti isključiti epizode blagog jačanja kune u uvjetima solidnog apetita za rizikom te povoljnih trendova u robnoj razmjeni.

25. travanj 2024 00:02