Tržište kapitala
StoryEditor

Kako trgovati u ekstremnim tržišnim uvjetima?

12. Studeni 2016.
Piše:
Trading Room

„Nonfarm Payroll“ je redovito mjesečno izvješće sa tržišta rada najveće svjetske ekonomije – SAD-a. Objavljuje se prvog petka u mjesecu u 14.30 sati po srednjeeuropskom vremenu (CET). Zašto je ovo izvješće toliko važno za financijska tržišta i kako objava izvješća utječe na raspoloženje investitora i tradera? Sadržaj koji nam izvještaj donosi, u ovom tekstu nećemo previše obrađivati. Bavit ćemo se objavljenim brojkama, te posljedicama (reakcijama) u trenucima objave, te kako se tehnički postaviti u vrlo složenim tržišnim uvjetima. Uzet ćemo za primjer valutni par EUR/USD i reakciju tržišta na objavu izvješća od 05. veljače 2016.g. U tablici 1 vidimo da je podatak od 230.000 novozaposlenih na mjesečnoj razini bio znatno bolji od očekivane brojke od 190.000. Važno je napomenuti da je za dugoročnu stabilnost na američkom tržištu rada „dobra“ prosječna brojka od 100. 000– 150. 000 novozaposlenih svaki mjesec. Što znači da bi zdrava ekonomija morala generirati od 1,2 -1,8 milijuna novih radnih mjesta na godišnjoj razini. Svaka brojka u prosjeku veća od 150.000 novozaposlenih, predstavlja vrlo dobar rezultat. U trenutku objave, kratkoročna reakcija tržišta bila je usmjerna na slabljenje dolara, a pola sata nakon objave, dolar je već postavio dnevni „high“ u odnosu na euro, te u potpunosti izbrisao početnu negativnu reakciju. S obzirom na višegodišnje iskustvo u praćenju i trgovanju na objavu payroll-sa, želim vam skrenuti pozornost na nekoliko važnih detalja:

1. Izražena visoka volatilnost u trenutku objave, pa ako trader nema iskustva, u kratkom vremenu može napraviti veliki gubitak. 2. U trenutku objave na valutnim parovima koji u  kotaciji sadrže dolar, spread (razlika između kupovnog i prodajnog tečaja) može biti nekoliko puta veći od uobičajenog. 3. Dobra brojka sa tržišta rada ne izaziva nužno pozitivnu reakciju, odnosno rast vrijednosti dolara – biti oprezan, jer analitičari uvijek nađu neko objašnjenje za reakciju tržišta na izvješće, ali sa zakašnjenjem. 4. Preporučujem u prvih pola sata od trenutka objave, ne izlagati se nepotrebnim rizicima, tek kada se tržište smiri zauzeti određenu poziciju. 5. Trader-ima početnicima ne preporučujem uopće trgovati u složenim tržišnim uvjetima.

Tablica 1 – Nonfarm payroll podaci za 2016.g. (izvor:Reuters)

Tablica 1

 

Grafikon 1 – valutni par EUR/USD (izvor: Metastock)

Grafikon

Zašto sam objavu Payroll-sa uzeo kao temu za ovaj članak. Naime, kao trader početnik, najveće svoje gubitke sam ostvarivao upravo prvog petka u mjesecu, odnosno na objavu Payroll-sa. Izrazito visoka volatilnost nudi priliku za brzu i veliku zaradu, no zbog nedostaka znanja i pravilnog korištenja money managementa, dolazimo u situacija da dobra prilika, postaje velika neprilika. Velika traderska mudrost kaže – i stajanje po strani je pozicija! Ukoliko želite naučiti kako postati održiv i profitabilan fx trader, možete se prijaviti na jedan od seminara ili interaktivnu radionicu koje organizira Trading Room.

Pratite nas na našoj Facebook stranici

Autor: Zdenko Grđan, analitičar i intraday FX trader

 

18. travanj 2024 07:24