Tržište kapitala
StoryEditor

Krenu li razgovori u smjeru dogovora oko Grčke, očekuje se značajna rasprodaja ‘švicarca‘

09. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Sezona kiselih krastavaca neće zavladati tržištem valuta ovog ljeta, kao inače radi godišnjih odmora u srpnju i kolovozu u svjetskom centru tržišta valuta, Londonu. Vrlo je izvjesno da će ljeto 2015. uzburkati vode među trgovcima i ulagačima, a najvažniji faktor rizika je rezultat pregovora Grčke i njezinih kreditora. Grčki rasplet najviše će utjecati na švicarski franak, smatra John J. Hardy iz Saxo Banke.

Grčki rasplet najviše će utjecati na švicarski franak, smatra John J. Hardy iz Saxo Banke.

Za očekivati je značajnu rasprodaju ‘švicarca‘ ako razgovori krenu u smjeru dogovora koji će donijeti dugoročno jasnu sliku za Grčku i njezin status u EU i to prije ključnog datuma na kraju lipnja, kada Grčkoj dolazi dospijeće plaćanja za MMF. Ako ne bude dogovora ili dođe do poteza za polovično ili potpuno povlačenje iz EU, utjecaj na švicarski franak, europske dionice i obveznice, pa i općenito globalno tržište, bit će još značajniji – kaže John J. Hardy, rukovoditelj strategije za forex u Saxo Banci.

Kretanje na globalnom tržištu valuta bit će još više obilježeno očekivanim potezima američkog Feda za podizanje kamatnih stopa i to bez obzira na prošlotjedno izvješće o svibanjskom broju novozaposlenih u SAD-u. Trenutni tržišni konsenzus kreće se u pretpostavkama da će Fed u sljedećih 12 mjeseci prvi put podići stope u rujnu ili krajem godine za oko 25 baznih poena te zatim tek još jednom ili najviše dva puta do lipnja sljedeće godine.

No, u slučaju da Fed mora reagirati brže od očekivanja, naročito ako se ubrza rast plaća u SAD-u u sljedećih nekoliko mjeseci, povećanje kamatne stope moglo bi se dogoditi već u srpnju, a zatim i još nekoliko puta do polovice 2016. godine. Financijsko tržište, a naročito tržište valuta, nije u potpunosti spremno za takav razvoj događaja, smatra Hardy.

Hardy dodaje da će takvim događajem najviše biti pogođena tržišta u razvoju s još jačim gospodarskim pogoršanjem s obzirom da su suočene s nagomilanim dugom od denominiranih šest trilijuna dolara, a kredite su podizale u godinama jeftinog dolara i naizgled beskonačne likvidnosti tijekom Fed-ovih uzastopnih QE programa od 2009. do 2014. godine. Ujedno, rušit će se i dalje cijene roba, a u skladu s time i robno vezane valute od Australije do Kanade i Norveške.

Među globalno važnim valutama najveći pritisak bit će na japanski jen koji bi mogao najviše oslabiti, kako budu rasla očekivanja o podizanju kamatnih stopa. Slaba valuta već sada zadaje glavobolje političkom vodstvu u Japanu s obzirom da je jen na najnižim razinama u odnosu na dolar, od 2002. godine. No, kako će rasti očekivanja za trenutak podizanja kamatnih stopa u SAD-u, jen jedino može ići dolje ako Bank of Japan i dalje nastavi s najradikalnijim monetarnim eksperimentom u svijetu, zaključuju analitičari u danskoj investicijskoj banci.        

25. travanj 2024 11:45