Tržište kapitala
StoryEditor

Ledo dobio dva market makera

28. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Dionica Leda četvrta je dionica čiju će likvidnost podupirati market makeri, a ujedno je i prva koja ima dva market makera.

Iza dionice Leda kao market makeri stoje Erste&Steiermarkische i Raiffesisenbank a nakon potpisivanja ugovora sa Zagrebačkom burzom i objave na stranicama burze za dva dana počet će obavljati posao market makera. Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić izrazila je zadovoljstvo činjenicom da se još jedan izdavatelj odlučio na korištenje market makera kako bi se dodatno doprinijelo učinkovitosti, likvidnosti i stabilnosti trgovine. 

-U 18 dana u ovoj godini bilježimo rast indexa od osam posto, a rast prometa je čak 33 posto. Nadam se da će se nastaviti taj poitivni trend i u ostatku godine – istaknula je Gažić.Erste se kao već pojavljivao kao market maker u slučaju dionice Atlantic grupe, a ovo im je treća dionica u kojoj su oni market makeri. - Nadam se da je to početak novog vala oporavke, a vidjeli smo po dokapitalizaciji Leda da postoji interes za takvom vrstom ponude. Uvođenje ovakvog načina trgovanja omogućilo je stabilnost cijena dionice, a posebno dodatnu likvidnost prema malim ulagačima – rekao je Boris Centner, član Uprave Erste-a.Iza dionice stoji i RBA koji je već market maker za Uljanik Plovidbu. On ističe da se nada da će dinica Leda ostati stabilna i likvidna.- Ulaskom domaćih institucionalnih investitora u vlasničku strukturu Leda tijekom dokapitalizacije, te namjera kompanije da dionicu uvrsti na Službeno tržište u kombinaciji s uslugama specijalist koje smo upravo potpisali rezultirat će uvjeren sam činjenicom da će domaće tržište kapitala dobiti još jednu značajnu dionicu – smatra Zoran Košćak, član Uprave Raiffeisenbanke.

Ledo koji je prilikom dokapitalizacije dobio 750 milijuna kuna prva je kompanije koja je ima dva market makera što ih čine kandidatom za prelazak u prime market odnosno najvišu kotaciju Zagrebačke burze.- Razmišljamo o tome, ali još nismo donijeli nikakvu odluku hoćemo li se odlučiti na taj korak. Ovaj događaj je bitan za nas jer svakako doprinosi boljoj vidljivosti i prepoznatljivosti naše kompanije u investicijskom okruženju. Ovime pokazujemo da prihvaćamo visoke standarde transparentnosti poslovanja i izvještavanja – zaključio je predsjednik Uprave Leda Tomislav Kitonić.

28. travanj 2024 07:44