Tržište kapitala
StoryEditor

Mali dioničar HT-a traži povećanje dividende s 9 na 12 kuna po dionici

02. Travanj 2014.

Hrvatski telekom (HT) na Zagrebačkoj burzi danas je objavio protuprijedlog jednog malog dioničara te kompanije za predstojeću glavnu skupštinu 29. travnja, a koji predlaže da se iznos za isplatu dividende poveća s 9 kuna na 12 kuna po dionici.

Riječ je o, kako se navodi, malom dioničaru HT-a Vladimiru Šimeniću koji predlaže Upravi i Nadzornom odboru HT-a da se izmijeni prijedlog odluke o uporabi lanjske neto dobiti koja je ukupno iznosila 1,43 milijarde kuna.

Protuprijedlog malog dioničara je da se veći dio neto dobiti isplatiti dioničarima kroz dividendu, i to 982,6 milijuna kuna, odnosno 12 kuna po dionici, dok je prijedlog Uprave da se za dividendu isplati 736,9 milijuna kuna ili 9,00 kuna po dionici.

S obzirom na povećanje iznosa za dividendu, Šimenić predlaže da se smanji predloženi dio neto dobiti koji će se upotrijebiti za povećanje temeljnog kapitala, i to sa 694 milijuna kuna na 448,6 milijuna kuna.

U obrazloženju, Šimenić navodi kako misli da HT s obzirom na lanjske rezultate poslovanja može poslovati i uz tako podijeljenu dobit te ističe kako je malim dioničarima svaka kuna vraćena kroz dividendu postala životno važna.

Napominje i da su svi mali dioničari izgubili ako se pogleda cijena dionica po kojoj su ih kupili i njena današnja tržišna cijena.

Smatra i da prostora za povećanje prihoda ima u povećanju kvalitete usluga u raznim segmentima ponude, pa tako Upravi HT-a predlaže da poveća broja korisnika razmatranjem ukidanja vremenskog trajanja bonova u mobilnoj telefoniji, jer to, kako je čuo, konkurencija već nudi.

Odluku o visini dividende donijet će dioničari na glavnoj skupštini, a u vlasničkoj strukturi HT-a mali (privatni) dioničari zajedno s institucionalnom ulagateljima drže 38,5 posto dionica HT-a. Među njima, po podacima s web stranica HT-a, najveći vlasnički udjel ima Raiffeisen obvezni mirovinski fond koji je na dan 31. prosinca prošle godine iznosio 7,7 posto dionica.

Većinski vlasnik HT-a s udjelom od 51 posto dionica je Deutsche Telekom, odnosno CMobil B.V., društva u 100-postotnom vlasništvu T-Mobile Global Holding Nr. 2 GmbH, koje je pak u 100-postotnom vlasništvu DT-a.

Fond hrvatskih branitelja iz domovinskog rata drži 7 posto dionica, dok država Hrvatska odnosno Centar za restrukturiranje i prodaju ima 3,5 posto dionica, a na lanjskoj glavnoj skupštini HT-a čuo se i podatak da HT ima ukupno oko 210 tisuća dioničara.

Hrvatski državljani su malim dioničarima HT-a većinom postajali u jesen 2007. nakon provedene inicijalne javne ponude (IPO) dionica te najveće telekom kompanije u Hrvatskoj koja je ujedno bila i prva takve vrste na hrvatskom tržištu kapitala.

Tijekom tog IPO-a hrvatska Vlada prodala je 32,5 posto dionica HT-a (25 posto je bilo hrvatskim građanima, a 7,5 posto institucionalnim investitorima).

Dionice HT-a tada je kupilo više od 358 tisuća hrvatskih državljana koji su mogli kupiti najviše 63 dionica (tzv. osnovni paket) za što su izdvojili 16.695 kuna, jer je cijena po kojoj su je, prema odluci Vlade, kupovali bila 265 kuna.

Svi koji su s tim osnovnim paketom od 63 dionice ‘dočekali‘ 2008. odnosno podjelu prve dividende nakon IPO-a na tome su zaradili 1.862,28 kuna jer je dividenda za 2007. bila 29,56 kuna po dionici.

Građani koji su dionice HT-a zadržali godinu dana nakon IPO-a su na svakih 10 kupljenih dionica dobili po jednu dopunsku dionicu, odnosno za osnovni su paket od 63 dionice dobili još šest dionica.

25. travanj 2024 11:03