08. travanj 2013.

Među najvećim gubitnicima dionica Viadukta

Uz izrazito mali promet, na Zagrebačkoj burzi indeksi su danas u minusu usprkos pozitivnim kretanjima na europskim tržištima, jer ulagači nemaju nikakvih smjernica.

Oko podneva indeksi su bili u minusu 0,23 posto, tako da Crobex iznosi 1.969 bodova, a Crobex10 1.097 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je svega 1,86 milijuna kuna, što je otprilike 700.000 kuna manje nego u petak u ovo doba.

Najlikvidnija je dionica HT-a, s tek 249.000 kuna prometa. Cijena joj stagnira na 216 kuna.

Slijedi povlaštena dionica Adrisa, s prometom od 163.000 kuna, a cijena joj je oslabila 0,13 posto, na 291,5 kuna.

Među najvećim gubitnicama dionica je Viadukta, čija je cijena pala 9,5 posto, na 350 kuna.

Znatan skok cijene, pak, ostvarila je dionica Industrogradnje, za gotovo 8 poto, na 134,5 kuna.

-Izrazito mali promet na Zagrebačkoj burzi pokazuje da investitori naprosto nemaju smjernica. Po obujmu trgovanja ovo je jedan od najlošijih dana od početka godine. Crobexi su u minusu usprkos pozitivnom trendu koji vlada na europskim burzama- kaže Tomislav Kesić, broker Zagrebačke banke.

Kako dodaje, od poslovnih vijesti, ponešto pozornosti privlači tek ona o prodaji slovenskog Litostroja, i mogućem interesu Končara.

Dugogodišnji poslovni partner Litostroja, tvrtka Končar nije zasad razmatrala kupnju, no spremna je aktivnije sudjelovati u definiranju budućnosti tog slovenskog proizvođača turbina za hidroelektrane, piše Poslovni dnevnik. Procjenjuje se da bi vlasnik Litorstoja, slovenski Cimos, mogao prodati tu tvrtku za 35 milijuna eura.

Zasad je dionicom Končara Elektroindustrije protrgovano svega 14.000 kuna, a cijena joj je oslabila 0,13 posto, na 745 kuna.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jutros porasle, nakon oštrog pada u petak, no njihov je uspon ograničen zbog zabrinutosti ulagača u vezi dužničke krize. Trenutno su frankfurtski DAX, londonski Ftse i pariški CAC u plusu između 0,26 i 0,75 posto.