Tržište kapitala
StoryEditor

Milijunski promet dionicama Petrokemije i HT-a

31. Srpanj 2013.

Zbog sezone ljetnih odmora, na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje mirno trgovanje, dok će u fokusu investitora biti poslovni rezultati kompanija.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Indeksi su jučer prekinuli trodnevni negativni niz, pa je Crobex ojačao 0,77 posto, na 1.843 boda, a Crobex10 1,03 posto, na 1.039 bodova.

Rastu indeksa ponajviše je pridonio skok cijene dionice Atlantic Grupe za 8,15 posto, nakon objave rezultata poslovanja za drugo tromjesečje koji su pokazali porast prihoda od prodaje za 3,3 posto, na 2,42 milijarde kuna, te dobiti prije kamata i poreza za 5,2 posto, na 219 milijuna kuna.

Redovni promet dionicama iznosio je 7,8 milijuna kuna, što je milijun kuna manje nego dan ranije.

Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 1,4 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 0,66 posto, na 175 kuna.

Milijunski promet ostvaren je još i dionicom Petrokemije, uz rast njezine cijene za 3,25 posto, na 226 kuna.

Vlada je jučer dala suglasnost Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) za sudjelovanje u dokapitalizaciji Petrokemije, a nadležna je tijela zadužila da pokrenu postupak odabira strateškog partnera za tu tvrtku, u kojoj bi država zadržala najmanje 25 posto plus jednu dionicu.

„Ne očekujem danas veći promet, jer je ljetno razdoblje i investitori su na godišnjem odmoru, dok bi Crobexi mogli stagnirati. Solidni rezultati poslovanja Valamara i Termes grupe mogli bi biti u većem fokusu investitora, kao i najava Vlade o sudjelovanju u dokapitalizaciji Petrokemije“, ističe Hrvoje Lacmanović, investicijski savjetnik iz Centar banke.

Od poslovnih vijesti, jutros je Adris grupa objavila da je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila dobit nakon oporezivanja od 38,4 milijuna kuna, što je pad od 71,2 posto prema istom razdoblju prošle godine.

Ukupni prihodi Adris grupe iznosili su 1,37 milijardi kuna, odnosno 3,6 posto manje.

Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje koji su smanjeni za 3,8 posto, na 1,18 milijardi kuna. Polovinu prihoda od prodaje roba i usluga ostvarila je u izvozu, od čega gotovo 60 posto na vrlo zahtjevnom tržištu EU.

Iz Adrisa navode i kako je dobit prije poreza, kamata i amortizacije iznosila 214 milijuna kuna i 7,7 posto je niža od prošlogodišnje. Operativna dobit grupe iznosi 24 milijuna kuna, a dobit prije poreza 108 milijuna kuna.

Od makroekonomskih pokazatelja, Državni zavod za statistiku objavit će danas podatke o industrijskoj proizvodnji u lipnju, a makroekonomisti očekuju njezin pad treći mjesec zaredom.

Četiri makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u lipnju industrijska proizvodnja pala za 3,0 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Svi očekuju pad, između 2,5 i 3,5 posto.

Na inozemnim se burzama, pak, trguje oprezno uoči važnih makroekonomskih izvješća i priopćenja Feda, nakon dvodnevne sjednice njegovih čelnika.

Na Wall Streetu je u utorak Dow Jones oslabio 0,01 posto, dok je S&P 500 ojačao 0,04, a Nasdaq indeks 0,48 posto.

U Europi su, pak, najvažniji indeksi jutros blago oslabili nakon objave podatka o padu prometa u njemačkoj maloprodaji u lipnju.

-Danas se očekuje objava ključnih izvješća i to o američkom BDP-u, agencije ADP o zaposlenosti u SAD-u te priopćenje sa sastanka Feda, koja će utjecati na daljnje kretanje najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa- zaključuje Lacmanović.

20. travanj 2024 07:45