31. prosinac 2012.

‘Mogli bismo svjedočiti velikoj nestabilnosti‘

Premda su američki terminski indeksi rano jutros u plusu, posljednjega dana u ovoj godini na Wall Streetu će vladati velika neizvjesnost jer nema napretka u pregovorima u Washingtonu o proračunu, pa i dalje prijeti opasnost od ‘fiskalne litice‘.

Dow Jones i Nasdaq terminski indeks bili su u 7,00 sati u blagom plusu, dok je S&P 500 bio na dobitku 5,4 boda, ili 0,4 posto, ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Republikanci i demokrati još uvijek nisu pronašli rješenja za smanjenje proračunskog deficita kako bi se izbjeglo automatsko rezanje rashoda i povećanje poreza početkom iduće godine, koje bi američko gospodarstvo moglo uvesti u recesiju.

Tijekom vikenda vođe republikanaca i demokrata u Senatu, u kojemu većinu drže demokrati, nisu uspjeli dogovoriti rješenja kojima bi se izbjegla ‘fiskalna litica‘. Stoga nije zasjedao ni Predstavnički dom Kongresa.

Senat će se ponovno okupiti u ponedjeljak, nakon što započne trgovanje na Wall Streetu, pa i dalje postoji nada da će se u posljednji tren postići nekakav dogovor.

-Prijeti pat pozicija, a mogli bismo svjedočiti velikoj nestabilnosti tržišta ako dođemo do točke na kojoj više nema nade. No, zasad još uvijek postoji nada- kaže Adam Sarhan, direktor u tvrtki Sarhan Capital.

U ponedjeljak u podne istječe rok za postizanje dogovora, no vlasti bi mogle prihvatiti zakonska rješenja i na početku 2013. godine s retroaktivnom primjenom, kako bi spriječile pad niz liticu.

-U određenom trenutku netko će morati popustiti ili će Kongres na početku iduće godine glasati za smanjenje poreza. U svakom slučaju, vjerujem da će se problem nekako riješiti-kaže Sarhan.

Zbog nedostatka napretka u pregovorima o ‘fiskalnoj litici‘, na Wall Streetu su u prethodnih pet trgovinskih dana cijene dionica pale, što je najduži negativni niz u posljednja tri mjeseca.

Dow Jones indeks pao je prošloga tjedna 1,9 posto, na 12.938 bodova, a toliko je izgubio i S&P 500, zaronivši na 1.402 boda. Nasdaq indeks potonuo je, pak, 2 posto, na 2.960 bodova.