Tržište kapitala
StoryEditor

‘Moguće je da investitori i ovoga tjedna ‘odrade‘ dio kvartalnih rezultata‘

04. Studeni 2013.

Na Zagrebačkoj burzi i danas bi u fokusu investitora mogli biti poslovni rezultati kompanija, a investitori će u potrazi za novim smjernicama pratiti i vijesti s inozemnih tržišta.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks prekinuo je prošloga tjedna 6-tjedni negativni niz, ojačavši mršavih 0,02 posto, na 1.764 boda. No, i dalje je nedaleko najniže ovogodišnje razine od 1.763 boda, zabilježene 2. siječnja. Crobex10 skliznuo je, pak, drugi tjedan zaredom, i to za 0,89 posto, na 990 bodova.

Oba indeksa završila su listopad s gubitkom – Crobex je pao 2,55 posto, a Crobex10 3,37 posto. To je već sedmi mjesec zaredom kako bilježe gubitke.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga, za jedan dan skraćenog radnog tjedna 35,8 milijuna kuna, oko 22 milijuna manje nego tjedan dana prije. U blok transakciji dionicom Leda ostvareno je još 16 milijuna kuna, po cijeni od 8.000 kuna po dionici.

 - Protekloga tjedna, skraćenog zbog blagdana, prosječni dnevni promet iznosio je 12,5 milijuna kuna, pri čemu je Crobex blago ojačao, a Crobex10 oslabio. U fokusu su bili poslovni rezultati domaćih kompanija, a cijene pojedinačnih kretale su se u skladu s ostvarenim rezultatima - kaže Davor Špoljar, stariji analitičara tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Nalikvidnija je bila dionica HT-a, s 11,2 milijuna kuna prometa. Cijena joj se spustila za 1,74 posto, na 167 kuna, a tijekom tjedna je dotaknula i 166,10 kuna – novu najnižu povijesnu razinu.

Poslovni dnevnik danas je objavio da HT razmatra prodaju Sektora za infrastrukturne telekom usluge Ericssonu Nikoli Tesli (ERNT). Ponuda ERNT-a sada prolazi kroz još jednu internu analizu u HT-u, a cijena još nije poznata.

Iza HT-a, po likvidnosti je slijedila dionica Valamar Adrije, s više od 3 milijuna kuna prometa. Cijena joj je porasla za 0,78 posto, na 154,43 kuna.

U fokusu investitora bila je i povlaštena dionica Adris grupe, s 1,8 milijuna kuna prometa, i blagim rastom cijene, za 0,19 posto, na 265 kuna.

Među likvidnijim izdanjima, po skoku cijene za 5,2 posto, na 26,3 kune, ističe se dionica Dalekovoda.

Najveća je gubitnica prošloga tjedna bila dionica Diokija, s padom cijene za 31,5 posto, na 5 kuna, uz promet od gotovo 400.000 kuna.

Veće gubitke zabilježile su i dionice Ine, za 5,2 posto, uslijed nešto slabijih poslovnih rezultata, te Belja, za 3,7 posto.

 - Na domaćem tržištu ovoga tjedna moguće je da investitori ‘odrade‘ dio kvartalnih rezultata, s obzirom da je protekli tjedan bio skraćeni, a dosta izvješća pristiglo je u četvrtak, a dio i nakon završetka poslovanja burze - ističe Špoljar.

A na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. No, trgovalo se oprezno jer bi američki Fed mogao smanjiti poticajne monetarne mjere prije nego što se očekivalo, dok poslovni rezultati kompanija nisu baš impresivni.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones porastao 0,3, a S&P 500 0,1 posto. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,5 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna blago porasle. Londonski FTSE i frankfurtski DAX ojačali su 0,2 posto, dok je pariški CAC porastao 0,1 posto.

 - Protekli tjedan na inozemnim burzama bio je poprilično pozitivan, ponajviše zahvaljujući odluci Feda o nastavku stimulativne monetarne politike, kao što se očekivalo. I bolja od očekivanja poslovna izvješća kompanija pridonijela su optimizmu, što je sve donekle zasjenilo zabrinutost investitora oko činjenice da će monetarni poticaji jednom ipak biti smanjeni -zaključuje Špoljar.

24. travanj 2024 00:28