Tržište kapitala
StoryEditor

Na Wall Streetu cijene dionica porasle osmi tjedan zaredom

01. Prosinac 2013.

Na Wall Streetu su cijene dionica porasle i prošloga tjedna, već osmoga zaredom, pri čemu su S&P 500 i Dow Jones dosegnuli nove najviše razine u povijesti, dok se Nasdaq indeks, po prvi puta nakon 13 godina, probio iznad 4.000 bodova.

Dow Jones indeks ojačao je prošloga tjedna 0,1 posto, na 16.086 bodova, kao i S&P 500 koji je dosegnuo 1.805 bodova. Nasdaq indeks porastao je, pak, 1,7 posto, na 4.059 bodova.

Trgovanje je proteklo mirno, uz mršav obujam, jer nije bilo značajnijih vijesti i jer se u četvrtak u SAD-u nije radilo zbog Dana zahvalnosti, dok se u petak na burzi trgovalo skraćeno.

S obzirom da se nakon osam tjedana neprestanog rasta S&P 500 i Dow Jones indeks kreću na najvišim razinama u povijesti, ulagači nisu bili spremni značajnije mijenjati pozicije.

„Našim klijentima preporučamo da na ovim razinama povuku zaradu s tržišta, ako su ispunili svoje strateške ciljeve“, kaže Paul Mangus, strateg u Wells Fargo Private Bank.

Ove su godine, po prvi puta u povijesti, mnogi trgovački lanci radili na Dan zahvalnosti, pa je blagdanska sezona potrošnje, koja će pokazati koliko su duboko Amerikanci spremni posegnuti u džep, počela dan ranije nego inače.

Kako se ulagači nadaju da će ‘shopping‘ sezona biti bolja nego lanjska, S&P indeks trgovačkog sektora bio je među najvećim dobitnicima.

Najviše su, pak, porasle cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Microsoft, Amazon i Apple. Rast tehnološkog sektora dosad je zaostajao za ostalima. S&P 500 u plusu je od početka godine 27 posto, dok je S&P indeks tehnološkog sektora porastao 21 posto.

Sada su, pak, dionice tehnološkog sektora na meti ulagača, pa se Nasdaq indeks, koji je prepun tih dionica, prošloga tjedna probio iznad 4.000 bodova, prvi puta od dot.com krize 2000. godine.

„Čini se da je nastupila rotacija prema dionicama velikih tehnoloških kompanija. Ne bi nas iznenadilo ako zbog toga ponešto padnu cijene dionica manjih i srednje velikih tvrtki“, kaže Ryan Detrick, strateg u Schaeffer‘s Investment Research.

Najveći je, pak, gubitnik prošloga tjedna bio energetski sektor. Posljedica je to pada cijena nafte, nakon podatka da su u SAD-u zalihe ‘crnog zlata‘ porasle više nego što se očekivalo, što ukazuje na slabost potražnje.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Frankfurtski DAX ojačao je 2 posto, na 9.405 bodova, a pariški CAC 0,4 posto, na 4.295 bodova. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,4 posto, na 6.650 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 1,8 posto, na 15.661 bod, najvišu razinu u šest godina.

18. travanj 2024 18:47