Aktualno Tržište kapitala

Na Wall Streetu novi rekord S&P 500 indeksa

wall streetu
Lider/Hina

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, kao i Nasdaq indeks, što se zahvaljuje popuštanju trgovinskih tenzija nakon što su SAD i Meksiko postigli dogovor o trgovini.

Dow Jones ojačao je 259 bodova ili 1,01 posto, na 26.049 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,77 posto, na 2.896 bodova, a Nasdaq indeks 0,91 posto, na 8.017 bodova.

Novi rekord S&P 500 indeksa, drugi dan zaredom, zahvaljuje se rastu cijena dionica u devet od 11 najvažnijih sektora tog indeksa, pri čemu su najviše porasli rudarski, financijski i industrijski sektor.

Snažno je porastao i tehnološki sektor, pa je i Nasdaq indeks dosegnuo novu rekordnu razinu.

>>> Meksiko, EU i Kanada najavljuju protumjere ako SAD uvede carinu na automobile 

Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se dogovoru o trgovini između SAD-a i Meksika, što je smanjilo zabrinutost ulagača u vezi trgovinskih tenzija između Washingtona i njegovih partnera.

Predsjednik SAD-a Donald Trump objavio je da su nakon dugih pregovora o izmjeni Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) SAD i Meksiko zaključili “jako dobar” trgovinski sporazum.

Taj bilateralni sporazum zamijenit će pakt o slobodnoj trgovini (NAFTA) koji je potpisan prije 24 godine.

“Ovo je veliki dan za trgovinu. Ovo je zaista dobar sporazum za naše dvije zemlje”, kazao je Trump.

Pregovori o izmjeni NAFTA-e traju godinu dana, a dvije strane su tijekom vikenda održale maratonski sastanak kako bi postigle sporazum. Kanada, također potpisnica NAFTA sporazuma, nije sudjelovala u ovoj fazi pregovora, no pregovori između SAD-a i Kanade počet će uskoro.

>>> Trgovinski rat: SAD uveo carine u vrijednosti 50 milijardi dolara, Kina sprema recipročan odgovor

Sukobi između SAD-a i njegovih najvećih trgovinskih partnera pritišću tržišta u većem dijelu ove godine, pa su držali ulagače u neizvjesnosti unatoč stabilnom rastu američkog gospodarstva i odličnim poslovnim rezultatima kompanija.

„Sada se ulagači osjećaju ugodnije”, kaže Robert Pavlik, strateg u tvrtki SlateStine Wealth. Objašnjava da trgovinske tenzije traju već dulje vrijeme, a da je rizik od uvođenja ili povećanja carina držao ulagače na oprezu.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks skočio je 1,16 posto, na 12.538 bodova, a pariški CAC 0,86 posto, na 5.479 bodova. Na londonskom se tržištu zbog praznika jučer nije radilo.

Komentari