Tržište kapitala
StoryEditor

Na ZSE-u se nastavlja niska likvidnost

13. Kolovoz 2012.

Na početku skraćenog radnog tjedna, na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje nastavak niske likvidnosti, a kako zasad nema ni važnijih korporativnih vijesti, kretanja na tržištu mogla bi biti pod blagim utjecajem zbivanja na svjetskim burzama.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks spustio se prošloga tjedna 0,83 posto, na 1.694 boda, a Crobex10 1,02 posto, na 922 boda. Redovni promet dionicama dosegnuo je svega 30,6 milijuna kuna, što je otprilike 18 milijuna manje nego prethodnoga tjedna. Gotovo trećina prometa bila je ostvarena dionicom HT-a, a cijena joj je pala 1,85 posto, na 204,6 kuna.

- I protekloga tjedna na domaćem tržištu prometi su bili na skromnim razinama, dok su indeksi imali mješovitu izvedbu. Glavni razlog takvim kretanjima je sezona ljetnih godišnjih odmora i odsustvo većeg broj investitora s tržišta. Također, zadnjih dana nije bilo ni značajnijih korporativnih vijesti koje bi uzburkale zbivanja na tržištu, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Na inozemnim burzama početkom prošloga tjedna cijene dionica su rasle potaknute nadama investitora da će središnje banke diljem svijeta povući nove monetarne poteze kako bi oživjele posustali gospodarski oporavak, no pred kraj tjedna podaci iz Kine ojačale su zabrinutosti oko ubrzanog pogoršanja fundamenata u najvećim gospodarstvima.

Dow Jones indeks porastao je protekloga tjedna 0,9 posto, na 13.207 bodova, a tehnološki Nasdaq 1,8 posto, na 3.020 bodova. S&P 500 indeks ojačao je 1,1 posto, na 1.405 bodova. Dow Jones i S&P tako porasli su peti tjedan uzastopno.

Na europskim burzama najvažniji indeksi ojačali su 10. tjedan zaredom. Londonski Ftse indeks tjedan je završio s dobitkom od 1,04 posto, na 5.847 bodova, frankfurtski DAC od 1,15 posto, na 6.944 boda, a pariški CAC od 1,81 posto, na 3.435 bodova.

- Američki S&P 500 indeks ostvario je dobitke 6 trgovinskih dana uzastopno, no europski su indeksi u petak pali. Posljedica je to usporavanja gospodarskih aktivnosti u Kini, pogotovo izvoza. Danas je objavljen i slabiji od očekivanja podatak o japanskom BDP-u, tako da su i jutros najvažniji svjetski indeksi u blagom minusu, navodi Špoljar.

Japansko gospodarstvo ojačalo u drugom tromjesečju 1,4 posto na godišnjoj razini, znatno usporivši aktivnosti u usporedbi s prvim tromjesečjem, kada je rast iznosio 5,5 posto.

- Na domaćem tržištu na početku ovog skraćenog radnog tjedna očekujem nastavak niske likvidnosti, a kako zasad nema ni važnijih korporativnih vijesti, vrlo vjerojatno će tržište biti pod blagim utjecajem zbivanja na svjetskim burzama, zaključuje Špoljar. U srijedu zbog praznika Velike gospe Burza ne radi.

20. travanj 2024 07:38