Tržište kapitala
StoryEditor

Nafta i zlato nastavljaju s uobičajenim kretanjima bez obzira na terorizam u Francuskoj

18. Studeni 2015.

Napad u Parizu i reakcije na sigurnosne rizike proteklih dana nisu previše pogodile europska tržišta koja su se ionako brzo oporavila od općeg početnog šoka nakon pucnjave prošlog petka navečer. Situacija na tržištu je bila takva da su kretanja početkom tjedna bila u potpunosti u skladu s očekivanjima, bez obzira na teroristički napad, iako je to utjecali na povećanu zabrinutost o isporuci nafte i ponovnu usmjerenost na Bliski Istok.

- Radi se o dvostrukom maču u takvom situaciji, kada je riječ o nafti: povećana zabrinutost zbog geopolitičke situacije, kao u situaciji napada u Parizu, može imati negativan utjecaj na rast što logički smanjuje potražnju za naftom, ali istovremeno može imati negativan utjecaj na proizvodnju u regiji. Kada se pogleda unatrag i usporede neki dramatični događaji kao što je bilo Arapsko proljeće, cijena nafte rasla je u takvim situacijama za pet ili deset dolara, što se nije dogodilo ovaj tjedan nakon ubojstava u Parizu. Očito je prevelik priljev nafte i stanja zaliha, bez obzira što geopolitički rizik uvijek može utjecati da cijena nafte kratkoročno poraste – pojašnjava Ole Hansen, rukovoditelj strategije za tržište roba u Saxo Banci. Podsjeća ujedno kako se u lipnju 2014. vojska Islamske države približila naftnim poljima u Iraku što je odmah utjecalo na rast cijene, no kako se plan IS-a nije ostvario, tržište je zanemarilo taj geopolitički rizik i cijena se definirala u skladu s drugim faktorima. Ujedno, cijena WTI nafte ionako je na niskim razinama, između 40 i 50 dolara za barel, pa i drugi faktori mogu utjecati na njezin rast, ne samo terorizam.

Kada se govori o geopolitici, zlato je zapravo ključna roba u tom kontekstu i reagira na brojna krizna stanja diljem svijeta, ne samo na Bliskom Istoku.

- Na tržištu naftom usmjereni smo na preveliku proizvodnju nafte dok je cijena zlata fokusirana na sastanak FOMC odbora američkog Feda, u vezi mogućeg povećanja kamatnih stopa, zbog čega su se ulagači ionako udaljili od kupovine zlata. Da bi se cijena zlata promijenila očito su potrebni značajniji i dugotrajniji geopolitički poremećaji jer u suprotnom ulagači će se vratiti u uobičajeno praćenje promjena u politikama najvažnijih financijskih tijela, odnosno trenutno na odluke središnje banke SAD-a – zaključuje Ole Hansen. Unatoč blagim skokovima početkom tjedna, u ovom trenutku sa zlatom se događa upravo to – ulagači miruju i čekaju prosinac, a zlato je i dalje na najnižim razinama od 2010. godine, s pretpostavkom da bi moglo otići još i niže.

19. travanj 2024 06:57