Tržište kapitala
StoryEditor

Najava dokapitalizacije potukla dionice IGH

13. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

U mirnom današnjem trgovanju na Zagrebačkoj burzi Crobexi osciliraju između pozitivnog i negativnog područja, a po oštrom padu cijene izdvaja se tek dionica Instituta IGH

Crobex indeks oko podneva bio je u plusu 0,02 posto, na 1.800 bodova, dok je Crobex10 bio u minusu 0,14 posto, na 996 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 12 milijuna kuna, što je otprilike dvostruko više nego jučer u ovo doba. Najviše se trguje dionicama HT-a i Valamar Adria Holdinga. - Po znatnijem padu cijene izdvaja se dionica IGH, za što je ‘zaslužna‘ najava dokapitalizacije te kompanije, pri čemu bi se nove dionice upisivale po cijeni od 760 kuna - ističe Marija Huljak, brokerica u investicijskom društvu Credos.

Nakon najavljene dokapitalizacije IGH, cijena te dionice potonula je više od 13 posto, na 809,99 kuna. Institut IGH sazvao je Glavnu skupštinu za 26. travnja na kojoj će odlučivati o povećanju temeljenog kapitala tvrtke. Uprava i Nadzorni odbor predlažu povećanje temeljnog kapitala sa 63,43 milijuna kuna za najviše 106 milijuna kuna, na 169,43 milijuna.Povećanje temeljnog kapitala provest će se uplatom u novcu, izdavanjem najviše 265 tisuća novih redovnih dionica na ime, pojedinačne nominalne vrijednosti 400 kuna. Pojedinačna cijena novoizdanih dionica utvrđena je u iznosu od 760 kuna.Uprava i Nadzorni odbor predložili su cijenu upisa novih dionica uz diskont od 23,92 posto, uvažavajući prosječnu cijenu dionice na Zagrebačkoj burzi u 30 dana koji su prethodili danu odluke Uprave i Nadzornog odbora, navodi se u pozivu za skupštinu.Povećanje kapitala provodit će se javnom ponudom dionica i to uplatom u novcu. Djelomično će biti isključeno pravo prvenstva postojećih dioničara i to uvjetom uplate za upisane dionice iznosa koji po ulagaču ne smije biti manji od 50 tisuća eura prema srednjem tečaju HNB-a na dan uplate za upisane dionice. Upis i uplata novih redovnih dionica provest će se u dva kruga, pri čemu u prvom krugu pravo upisa imaju postojeći dioničari koji imaju evidentirane dionice u SKDD-u na dan objave poziva za Glavnu skupštinu u Narodnim novinama, navodi se između ostaloga u pozivu za skupštinu IGH.

Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 5,4 milijuna kuna. Cijena joj je pala gotovo 1 posto, na 220,51 kunu. Milijunski promet ostvaren je još i dionicom Valamar Adrije, pri čemu joj je cijena skočila 5,6 posto, na 87 kuna. Nadomak milijunskog prometa još su i povlaštene dionice Adrisa, kojima je cijena u blagom minusu od 0,03 posto, na 215 kuna, te dionice IGH. Nakon najavljene dokapitalizacije IGH, cijena te dionice potonula je više od 13 posto, na 809,99 kuna.

18. travanj 2024 12:44