Tržište kapitala
StoryEditor

Najlikvidnija je dionica Turisthotela

05. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Crobex indeksi Zagrebačke burze oslabili su danas, drugi dan zaredom, u mirnom trgovanju, bez jasnih smjernica jer nema važnijih poslovnih objava. Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,31 posto, na 1.747 bodova, a Crobex10 0,77 posto, na 973 boda.

Redovni promet iznosio je 3,7 milijuna kuna, što je otprilike milijun više nego jučer u ovo doba.- Današnje trgovanje obilježavaju stagnacija Crobexa i niski prometi, jer nema poticajnih vijesti. I na inozemnim burzama investitori su suzdržani uoči objave ključnog američkog pokazatelja – o zaposlenosti u rujnu. Bude li taj pokazatelj bolji od očekivanja, tržišta bi mogla porasti, a dijelom bi se dobro raspoloženje izvana moglo onda preliti i na domaće tržište - kaže Lav Bernfest, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u rujnu u SAD-u otvoreno 113.000 novih radnih mjesta, ali da je stopa nezaposlenosti porasla s 8,1 na 8,2 posto.Trenutno su londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAXC u plusu između 0,4 i 0,8 posto. Na domaćem tržištu najlikvidnija je do podneva bila dionica Turisthotela, sa 650.000 kuna prometa. Cijena joj je skočila 8,1 posto, na 1.060 kuna. Slijedi dionica Atlantske plovidbe, s ostvarenih 391.000 kuna prometa, i rastom cijene za 2,1 posto, na 256,2 kune. Dionici HT-a cijena je oslabila 0,24 posto, na 106,99 kuna, uz promet od 342.000 kuna.

Od burzovnih vijesti, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) obustavila je postupak u vezi utvrđivanja obveze grada Opatije da objavi ponudu za preuzimanje Liburnia Riviera Hotela (LRH), nakon što je Visoki upravni sud presudio da za grad Opatiju te općine Matulji, Mošćenička Draga i Lovran nije nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje LRH. Upravno vijeće Hanfe zaključak kojim se postupak obustavlja donijelo je na jučerašnjoj sjednici, a danas je objavljen na internet stranicama Hanfe i Zagrebačke burze koja je, sukladno rješenju Hanfe, privremeno, do 12 sati, obustavila trgovanje dionicama LRH kako bi se osiguralo da investicijska javnost bude obaviještena o tome zaključku.

20. travanj 2024 03:13