Tržište kapitala
StoryEditor

Najlikvidnije dionice HT-a i Valamar Adrije Holdinga

28. Svibanj 2012.

Unatoč dobrom raspoloženju investitora na europskim burzama, na Zagrebačkoj burzi danas je većina cijena dionica pala, a Crobex je nastavio negativni niz, četvrti dan zaredom.

Crobex indeks oko podneva bio je na gubitku 0,67 posto, na 1.685 boda, a Crobex10 0,50 posto na 922 boda. Redovni promet dionicama do podneva je dosegnuo svega 3,3 milijuna kuna, što je otprilike pola milijuna kuna više nego u petak u ovo doba. - Nakon prošloga, po likvidnosti najlošijeg tjedna od početka godine, danas je na domaćem tržištu nastavljeno skromno trgovanje. Indeksi su u minusu, a većina cijena dionica je u padu, unatoč tome što su na europskim burzama cijene dionica u oporavku, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Crobex indeks skliznuo je prošloga tjedna 2,11 posto, na najnižu razina od 6. srpnja 2009. godine, kada je iznosio 1.687 bodova. Crobex10 potonuo je, pak, 3,44 posto, na najnižu razinu otkada je uveden. Cijene dionica na europskim burzama porasle su danas treći dan zaredom, jer najnovije ankete pokazuju da uoči novih parlamentarnih izbora u Grčkoj vode stranke koje podržavaju dogovor s Europskom unijom o mjerama za izlazak iz krize. Trenutno su pariški CAC, frankfurtski DAX i londonski Ftse indeks u plusu između 0,8 i 1,1 posto.

- Nema značajnijih vijesti koje bi potaknule življu aktivnost na domaćem tržištu. Najveći promet ostvaren je do sada dionicom HT-a, a većina cijena dionica bilježi pad. Od makroekonomskih pokazatelja, tek sutra očekuje se objava podatka o industrijskoj proizvodnji u Hrvatskoj“, ističe Ana Matić, financijska analitičarka Zagrebačke banke.Dionicom HT-a do podneva je ostvareno 2 milijuna kuna prometa, a cijena joj je oslabila 0,5 posto, na 200,5 kuna. Po likvidnosti slijedi dionica Valamar Adrije Holdinga, s tek 227.000 kuna. Cijena joj je pala 1,39 posto, na 91 kunu. Među likvidnijim izdanjima nema dobitnica, dok najveće gubitke bilježe dionice Luke Rijeka, kojima je cijena pala 3,88 posto, potom Belja, 2,57 posto te Ericssona Nikole Tesle, 2,08 posto.

20. travanj 2024 11:03