Tržište kapitala
StoryEditor

Najveće dobitke ostvaruju dionice Đuro Đaković Holdinga i Vupika

12. Ožujak 2012.

U nedostatku poticajnih vijesti, na Zagrebačkoj burzi trgovanje danas protječe mirno, pri čemu su Crobexi u blagom plusu, a najviše se trguje dionicama Ericssona Nikole Tesle i HT-a.

Crobex indeks oko podneva je bio u plusu 0,07 posto, na 1.790 bodova, a Crobex10 0,35 posto, na 996 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 6,8 milijuna kuna, što je otprilike milijun više nego u petak u ovo doba.

-Kretanje Crobexa u skladu je sa zbivanjima na europskim burzama. Oko podneva bili su blago pozitivni, a po dobitcima se izdvajaju dionice Đuro Đaković Holdinga i Vupika. U građevinskom sektoru, pak, nastavljena je realizacija dobitonosnih prodaja“, ističe Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste & Steiermaerkische bank.

Na europskim burzama indeksi osciliraju između pozitivnog i negativnog područja, pri čemu je londonski Ftse u minusu 0,07 posto, pariški CAC stagnira a frankfurtski DAX je u plusu 0,21 posto. Najveći promet na domaćem tržištu ostvaren je dionicom Ericssona Nikole Tesle, od 1,36 milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 0,5 posto, na 1.190 kuna.

Ta kompanija izvijestila je danas o potpisivanju novog ugovora s BH Telecomom, vrijednog 65 milijuna kuna, a vezanog uz podršku i održavanje fiksne i mobilne mreže BH Telecoma. Milijunski promet ostvaren je do sada još i dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena oslabila 0,2 posto, na 223 kune. U nešto većem fokusu investitora je i dionica Ingre, s ostvarenih 822.000 kuna prometa. Cijena joj je pala 2,25 posto, na 7,4 kune. I ostale dionice u građevinskom sektoru bilježe gubitke. Tako je dionica IGH pojeftinila 5,38 posto, Viadukta 3,64 posto, a Dalekovoda 0,38 posto.

Među likvidnijim izdanjima po dobitcima se izdvajaju dionice Đuro Đaković Holdinga, koje su poskupjele 3 posto, te Vupika, 2,7 posto. Znatnije je ojačala i dionica Dukata. Uz promet od 810.000 kuna prometa, cijena joj je porasla 1,47 posto, nadomak 690 kuna.

-Čini se da će na domaćem tržištu još jedan trgovinski dan proteći u stagnaciji, jer nema novih poticajnih vijesti. Investitori čekaju signale gospodarskog oporavka, koji bi trebao pozitivno utjecati na tržište rada. Tek tada možemo očekivati prelijevanje pozitivnih očekivanja i na burzu“, kaže Tomislav Kesić, broker Zagrebačke banke.

25. travanj 2024 13:08