Tržište kapitala
StoryEditor

Najveći doprinos oporavku Crobexa dale su dionice prehrambenog sektora

21. Veljača 2014.

Nakon što su jučer indeksi Zagrebačke burze uspjeli prekinuti višednevni negativni niz, danas bi mogli stagnirati između pozitivnog i negativnog područja, jer nema poticajnih vijesti iz domaćeg gospodarskog okruženja.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Iako su većinu dana proveli u minusu, Crobexi su potkraj jučerašnjeg trgovanja uspjeli ojačati, prekinuvši tako višednevni negativni niz.

Crobex indeks ojačao je 0,09 posto, na 1.788 bodova, prekinuvši 6-dnevni negativni niz. Crobex10 ojačao je 0,15 posto, na 995 bodova, prekinuvši tako 5-dnevni negativni niz.

Ipak, oba indeksa na putu su tjednog gubitka od 0,58 posto. Redovni promet dosegnuo je 8,6 milijuna kuna, što je otprilike 5 milijuna manje nego dan ranije.

Jučer niti jednom dionicom nije ostvaren milijunski promet. Najlikvidnija je bila dionica Podravke, s 983.000 kuna prometa i skokom cijene za 1 posto, na 288 kuna.

Slijedi dionica HT-a, s prometom od 940.000 kuna, stagnacijom cijene za 169,9 kuna.

Najveći doprinos oporavku Crobexa dale su dionice prehrambenog sektora. Uz Podravku, to je bila i dionica Atlantic Grupe, s rastom cijene za 0,9 posto, na 782 kune.

Pozitivan doprinos dale su i pojedine sastavnice koncerna Agrokor, nakon vijesti da je postignut dogovor između Agrokora i banaka vjerovnica Mercatora u sklopu procesa preuzimanju tog slovenskog trgovinskog lanca. Cijena dionice Belje porasla je 1,95 posto, Jamnice 4,48 posto, a Vupika 5,48 posto.

- Na kraju jučerašnjeg trgovanja Crobexi su uspjeli prekinuti višednevni negativni niz. Danas će vjerojatno stagnirati između pozitivnog i negativnog područja, uz slab promet, uobičajen za kraj tjedna. Nažalost, ne vidim poticajnih vijesti koje bi omogućile znatniji rast indeksa - ističe Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

A na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle jer je, nakon niza slabijih nego što se očekivalo podataka, ulagače ohrabrilo jačanje industrijske aktivnosti u SAD-u.

Dow Jones ojačao je 0,58 posto, na 16.133 boda, dok je S&P 500 porastao 0,60 posto, na 1.839 bodova, a Nasdaq indeks 0,70 posto, na 4.267 bodova.

Tvrtka Markit objavila je da je PMI indeks industrijske aktivnosti u SAD-u u veljači skočio s 53,7 na 56,7 bodova, najvišu razinu u četiri godine.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, prateći jučerašnji rast indeksa na Wall Streetu, no trguje se suzdržano jer se ulagači plaše da bi usporavanje rasta kineskog gospodarstva ponovno moglo izazvati poremećaje na tržištima u razvoju.

- Na inozemnim burzama indeksi su ponovno u plusu, jer su u fokusu investitora pozitivne vijesti, prije svega najnoviji podaci iz industrijskog sektora SAD-a. I u Europi se očekuje danas pozitivno trgovanje - zaključuje Rinkovec.

24. travanj 2024 20:13