Tržište kapitala
StoryEditor

Najveći pojedinačni kupac dionica IGH ruski je biznismen

22. Svibanj 2012.
Piše:
lider.media

Najveći pojedinačni upisnik dokapitalizacije Instituta IGH jest fizička osoba iz Rusije, a upisao je oko 45 posto od 105.590 dionica koliko ih je upisano u oba kruga dokapitalizacije, doznaje Lider. Ruski biznismen iz građevinske branše navodno je upisao 47.516 dionica te je za to izdvojio oko 36 milijuna kuna.

Drugi po veličini upisnik je domaća tvrtka koja će postati vlasnik 30 posto od ukupnog iznosa upisanih dionica što znači da je upisala 31677 dionica te će za to platiti gotovo 24,1 milijun kuna. Preostali dio od 15 posto navodno su bili mali kupci, a zanimljivo je da, prema našim saznanjima, nije bilo fondova.U Institutu IGH nisu bili dostupni za komentar, no jesu neki analitičari koji su željeli ostati anonimni.

- Ukoliko je istina da najveći pojedinačni kupac dolazi iz Rusije i da se radi o nekome iz branše, onda je to odlična vijest za IGH. Također, ovo je jedan od rijetkih primjera da je hrvatska kompanija uspjela prodati udio privatnom investitoru - kaže jedan analitičar (podaci poznati redakciji). Ovakav razvoj događaja zasigurno će implicirati određene promjene u Upravi, ali i u Nadzornom odboru tvrtke. Potvrđuje to i vijest koju je objavio Poslovni dnevnik da će tvrtka ići u daljnju dokapitalizaciju izdavanjem tzv. konvertibilnih obveznica što znači da će njihov vlasnik za određeni iznos vrijednosti moći naplatiti potraživanja dok će ostatak moći pretvoriti u dionice kompanije. Dionica tog građevinara je na Zagrebačkoj burzi ostvarila rast od 0,69 posto uz promet od 321.321 kuna i prosječnu cijenu od 765 kuna. Podsjetimo, Institut IGH je ukupno u ponudi za dokapitalizaciju na raspolaganje stavio 265 tisuća dionica od čega je u oba kruga prodano 105.590 dionica ili gotovo 40 posto, pa je tako prikupljeno 80 od planiranih 106 milijuna kuna.

26. travanj 2024 20:38