Tržište kapitala
StoryEditor

Najviše se trguje dionicom Petrokemije

30. Prosinac 2013.

U blagdanskom ozračju, na Zagrebačkoj burzi promet je danas skroman, a Crobexi su u blagom minusu, pri čemu su u fokusu investitora dionice HT-a i Petrokemije.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,15 posto, na 1.777 bodova, a Crobex10 0,10 posto, na 989 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 3,6 milijuna kuna, što je oko 2,4 milijuna manje nego u petak u ovo doba.

 - S obzirom na blagdane, na domaćem tržištu, očekivano, danas nema značajnije aktivnosti. Dionica Petrokemije je, uz standardno najlikvidnija izdanja, i dalje u fokusu investitora. Od važnijih makroekonomskih podataka, Državni zavod za statistiku danas je objavio podatak o padu industrijske proizvodnje u studenom za 0,8 posto na godišnjoj razini - kaže Nikolina Medić, financijska analitičarka u Zagrebačkoj banci.

Državni zavod za statistiku objavio je da je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u studenome ojačala za 3 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na studeni prošle godine pala za 0,8 posto.

To je znatno manji pad nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je u studenome industrijska proizvodnja pala za 3,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Svi su očekivali pad, i to između 2,5 i 4,7 posto.

To je već osmi mjesec zaredom kako industrija slabi, no pad je usporen u odnosu na listopad, kada je proizvodnja potonula 3,4 posto.

Na tržištu kapitala najveći promet, gotovo 2 milijuna kuna, do podneva je ostvaren dionicom HT-a, čija cijena stagnira na 176,8 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Petrokemije, sa 289.000 kuna prometa. S rastom cijene za 2,22 posto, na 173 kune, najveća je dobitnica među likvidnijim izdanjima.

Prometi iznad 100.000 kuna još su ostvareni redovnom dionicom Adrisa, čija je cijena ojačala 1,33 posto, na 310 kuna, te dionicom Atlantske plovidbe, čija je cijena porasla 0,44 posto, na 394,65 kuna.

Među gubitnicama izdvaja se, pak, dionica Belja, s padom cijene za 3,3 posto, na 54,32 kune.

Prilično je mirno i na europskim tržištima dionica. U skromnom trgovanju najvažniji indeksi u ponedjeljak su blago oslabili, konsolidirajući snažne dobitke ostvarene u zadnjih 14 dana, no i dalje se nalaze na najvišim razinama u proteklih pet godina.

Oko 11,30 sati londonski Ftse indeks bio je u minusu 0,15 posto, a frankfurtski DAX i pariški CAC oko 0,2 posto.

 - Nakon dva tjedna rasta, pod utjecajem dobrih makroekonomskih pokazatelja iz američkog gospodarstva, na europskim burzama danas nema značajnijih kretanja te vlada negativan sentiment. Od važnijih makroekonomskih objava, danas popodne očekujemo podatak o prodaji kuća u SAD-u - zaključuje Medić.

23. travanj 2024 15:42